Прокупље

Прокупље • Јужна Србија
Топлички округ / Јужна Србија / Прокупље

Туристичке информације

Прокупље

Ова омања општина на југу Србије, западно од Ниша, има укупно преко 40.000 становника и лежи на путу Ниш-Приштина. Сам град и општина Прокупље назив носе по храму Светог Прокопија из 10. века и спада у ред нјастаријих очуваних цркава у Србији.

У Прокупљу се налази Народни музеј Топлице у којем се чувају артефакти од са подручја Топлице од античког периода до данас. Музеј има јако добру збирку посвећену Топличком устанку из 1917. године.

Сам град Прокупље подигнут је на обронцима Прокупачког града, или, како се још назива – Хисара. Реч је о тврђави која је изграђена на темељима из античког доба. Утврђење је свој данањи облик и изглед попримило у 14. веку, у периоду између боја на Плочнику и Косовског боја, а вероватно је подигнуто ради заштите од најезде османске војске.

У центру Прокупља налази се Југ Богданова или Латинска црква с краја 9. и почетка 10. века, недалеко старе градске цркве. Подигао ју је највероватније неки локални властелин, средином 14. века, у подграђу Прокупачког Града, а у њеној унутрашњости су делимично очувани остаци живописа. На месту Латинске цркве, испод и испред средњовековне цркве откривени су темељи римског храма који је, судећи према налазу статуе Херкула, био посвећен управо њему. Током 16. и 17. века дубровачки трговци који су у Прокупљу имали колонију користили су је као своју цркву. Богослужење је било на латинском језику па отуда и назив Латинска црква.