Prokuplje

Prokuplje • Južna Srbija
Toplički okrug / Južna Srbija / Prokuplje

Turističke informacije

Prokuplje

Ova omanja opština na jugu Srbije, zapadno od Niša, ima ukupno preko 40.000 stanovnika i leži na putu Niš-Priština. Sam grad i opština Prokuplje naziv nose po hramu Svetog Prokopija iz 10. veka i spada u red njastarijih očuvanih crkava u Srbiji.

U Prokuplju se nalazi Narodni muzej Toplice u kojem se čuvaju artefakti od sa područja Toplice od antičkog perioda do danas. Muzej ima jako dobru zbirku posvećenu Topličkom ustanku iz 1917. godine.

Sam grad Prokuplje podignut je na obroncima Prokupačkog grada, ili, kako se još naziva – Hisara. Reč je o tvrđavi koja je izgrađena na temeljima iz antičkog doba. Utvrđenje je svoj dananji oblik i izgled poprimilo u 14. veku, u periodu između boja na Pločniku i Kosovskog boja, a verovatno je podignuto radi zaštite od najezde osmanske vojske.

U centru Prokuplja nalazi se Jug Bogdanova ili Latinska crkva s kraja 9. i početka 10. veka, nedaleko stare gradske crkve. Podigao ju je najverovatnije neki lokalni vlastelin, sredinom 14. veka, u podgrađu Prokupačkog Grada, a u njenoj unutrašnjosti su delimično očuvani ostaci živopisa. Na mestu Latinske crkve, ispod i ispred srednjovekovne crkve otkriveni su temelji rimskog hrama koji je, sudeći prema nalazu statue Herkula, bio posvećen upravo njemu. Tokom 16. i 17. veka dubrovački trgovci koji su u Prokuplju imali koloniju koristili su je kao svoju crkvu. Bogosluženje je bilo na latinskom jeziku pa otuda i naziv Latinska crkva.