Младеновац

Младеновац • Град Београд
Београд / Младеновац

Туристичке информације

Младеновац

Младеновац се налази северном делу ниске Шумадије и центар је једне од београдских ободних општина, са укупном површином од 33.904 хектара и 53.050 становника. Општина Младеновац обухвата и приградска насеља Рајковац, Међулужје, Границе и Младеновац (село), као и сеоска насеља: Амерић, Белуће, Бељевац, Велика Иванча, Велика Крсна, Влашка, Дубона, Јагњило, Кораћица, Ковачевац, Мала Врбица, Марковац, Пружатовац, Рабровац, Сенаја, Црквине и Шепшин.

Селтерс Бања се налази у подножју планине Kосмај, 1 km од Младеновца, односно 50 km југоисточно од Београда. Минерална вода „Селтерс“ користи се у лечењу још од 1893. као терапеутско средство у хидро и кинезитерапијама, за инхалацију и пиће. У непосредној близини је и Кораћичка бања, на 3 km од Младеновца.

На 6 km од Младеновца налази се Марковачко језеро, дуго 1000 и широко 500 m, површине око 16 хектара, настало је 1969. изградњом бране на речици Кошарној. Пецање је дозвољено само са обала, а најчешће се пеца шаран, деверика, бабушка и сом. Рабровачко језеро, на 15 km од Младеновца, дугачко преко 700, широко око 150, дубине и до 16 метара, а настало је акумулацијом на потоку Трстенци.

Манастир Павловац налази се у селу Кораћица и подигнут је почетком 15. века по наредби деспота Стефана Лазаревића. Споменик са записом о смрти деспота Стефана Лазаревића постављен је 1427. у порти цркве Светог Пророка Илије у засеоку Црквине.