Mladenovac

Mladenovac • Grad Beograd
Beograd / Mladenovac

Turističke informacije

Mladenovac

Mladenovac se nalazi severnom delu niske Šumadije i centar je jedne od beogradskih obodnih opština, sa ukupnom površinom od 33.904 hektara i 53.050 stanovnika. Opština Mladenovac obuhvata i prigradska naselja Rajkovac, Međulužje, Granice i Mladenovac (selo), kao i seoska naselja: Amerić, Beluće, Beljevac, Velika Ivanča, Velika Krsna, Vlaška, Dubona, Jagnjilo, Koraćica, Kovačevac, Mala Vrbica, Markovac, Pružatovac, Rabrovac, Senaja, Crkvine i Šepšin.

Selters Banja se nalazi u podnožju planine Kosmaj, 1 km od Mladenovca, odnosno 50 km jugoistočno od Beograda. Mineralna voda „Selters“ koristi se u lečenju još od 1893. kao terapeutsko sredstvo u hidro i kineziterapijama, za inhalaciju i piće. U neposrednoj blizini je i Koraćička banja, na 3 km od Mladenovca.

Na 6 km od Mladenovca nalazi se Markovačko jezero, dugo 1000 i široko 500 m, površine oko 16 hektara, nastalo je 1969. izgradnjom brane na rečici Košarnoj. Pecanje je dozvoljeno samo sa obala, a najčešće se peca šaran, deverika, babuška i som. Rabrovačko jezero, na 15 km od Mladenovca, dugačko preko 700, široko oko 150, dubine i do 16 metara, a nastalo je akumulacijom na potoku Trstenci.

Manastir Pavlovac nalazi se u selu Koraćica i podignut je početkom 15. veka po naredbi despota Stefana Lazarevića. Spomenik sa zapisom o smrti despota Stefana Lazarevića postavljen je 1427. u porti crkve Svetog Proroka Ilije u zaseoku Crkvine.