Град Краљево

Град Краљево • Централна Србија
Рашки округ / Централна Србија / Град Краљево

Туристичке информације

Град Краљево

Краљево је један од већих градова у Србији и броји око 120.000 становника. Град се налази на ушћу реке Ибар у Западну Мораву.

Краљево је значајно као простор на којем је поникао духовни центар срспке државе – крајем 12. века подигнут је манастир Студеница, задужбина првог српског владара Стефана Немање. Касније, у 13. веку, подигнут је манастир Жича у којем је 1217. крунисам први српски краље, а од 1219. ту је било прво седиште Српске православне цркве од добијања аутокефалности.

Недалеко од самог града Краљева налази се средњовековни град Маглич који је изузетно добро очуван. Одлазак на Маглич, 30 километара од Краљева, представља и авантуристички изазов за издржљиве будући да је приступ овом утврђењу веома тежак због конфигурације терена.

Краљево је након Првог светског рата виђено за значајан индустријски центар тадашње државе: ту је направљена фабрика вагона као и фабрика авиона чиме је тадашња Краљевина Југославија стала раме уз раме са малобројним државама у свету које су имале сопствену производњу авиона.

У време немачке окупације у Другом светском рату Каљево је било поприште једног од најмасовнијих нацистичких злочина – од 1941. до 1944. маасовно је стрељано неколико хиљада људи. Управо у Краљеву су Немци 1941. први пут применили правило стрељања 100 српских цивила за једног погинулог немачког војника, а за рањеног – 50. У центру града налази се Народни музеј у којем је представљена целокупна историја града – од праисторије и првих трагова живота на његовим просторима, до данашњих дана.

Краљево је и значајан спортски центар који има одговарајућу спортску инфраструктуру као што су Спортски центар „Ибар“, Хала спортова, Градски отворени базен, Атлетски стадион…

Краљево се након Другог светског рата развијало у културном и привредном погледу и данас представља значајан привредни центар у Србији.