Grad Kraljevo

Grad Kraljevo • Centralna Srbija
Raški okrug / Centralna Srbija / Grad Kraljevo

Turističke informacije

Grad Kraljevo

Kraljevo je jedan od većih gradova u Srbiji i broji oko 120.000 stanovnika. Grad se nalazi na ušću reke Ibar u Zapadnu Moravu.

Kraljevo je značajno kao prostor na kojem je ponikao duhovni centar srspke države – krajem 12. veka podignut je manastir Studenica, zadužbina prvog srpskog vladara Stefana Nemanje. Kasnije, u 13. veku, podignut je manastir Žiča u kojem je 1217. krunisam prvi srpski kralje, a od 1219. tu je bilo prvo sedište Srpske pravoslavne crkve od dobijanja autokefalnosti.

Nedaleko od samog grada Kraljeva nalazi se srednjovekovni grad Maglič koji je izuzetno dobro očuvan. Odlazak na Maglič, 30 kilometara od Kraljeva, predstavlja i avanturistički izazov za izdržljive budući da je pristup ovom utvrđenju veoma težak zbog konfiguracije terena.

Kraljevo je nakon Prvog svetskog rata viđeno za značajan industrijski centar tadašnje države: tu je napravljena fabrika vagona kao i fabrika aviona čime je tadašnja Kraljevina Jugoslavija stala rame uz rame sa malobrojnim državama u svetu koje su imale sopstvenu proizvodnju aviona.

U vreme nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu Kaljevo je bilo poprište jednog od najmasovnijih nacističkih zločina – od 1941. do 1944. maasovno je streljano nekoliko hiljada ljudi. Upravo u Kraljevu su Nemci 1941. prvi put primenili pravilo streljanja 100 srpskih civila za jednog poginulog nemačkog vojnika, a za ranjenog – 50. U centru grada nalazi se Narodni muzej u kojem je predstavljena celokupna istorija grada – od praistorije i prvih tragova života na njegovim prostorima, do današnjih dana.

Kraljevo je i značajan sportski centar koji ima odgovarajuću sportsku infrastrukturu kao što su Sportski centar „Ibar“, Hala sportova, Gradski otvoreni bazen, Atletski stadion…

Kraljevo se nakon Drugog svetskog rata razvijalo u kulturnom i privrednom pogledu i danas predstavlja značajan privredni centar u Srbiji.