Бор

Бор • Источна Србија
Источна Србија / Борски округ / Бор

Туристичке информације

Бор

У источној Србији, у делу познатом као Тимочка Крајина, налази се општина Бор са седиштем у истоименом граду. Општина Бор има око 56.000 становника, а сам град броји нешто преко 34.000 што га чини другим највише насељеним местом у овом делу Србије (после Зајечара).

Сам град Бор је представља рударски центар Србије. Године транзиције и економске кризе утицали су на смањење квалитета живота и понуде садржаја у овом делу Србије. Исток Србије је снажно погођен депопулацијом јер услед сиромаштва и немогућности да нађу посао млади масовно напуштају ове пределе. Са друге стране, то је за последицу имало да је добар део природе готово нетакнут, односно да шуме све више отимају натраг земљу коју јој је некад узео човек.

Као значајан рударски центар у Бору се налази и музеј рударства и металургије са преко 20.000 експоната. У новембру 2011. године у Бору је отворен и зоолошки врт који се убраја међу најлепше у Србији и броји преко 50 врста животиња.

У општини Бор има неколико природних лепота које су вредне облисакса. Ту су Борско језео, затим Брестовачка бања, планина Црни врх са својим скијашким центром, затим Злотске пећине које су због свог богатог и разноликог садржаја посебно интересантне спелеолозима, затим је ту Лазарева пећина која је и значајан археолошки локалитет.