Bor

Bor • Istočna Srbija
Istočna Srbija / Borski okrug / Bor

Turističke informacije

Bor

U istočnoj Srbiji, u delu poznatom kao Timočka Krajina, nalazi se opština Bor sa sedištem u istoimenom gradu. Opština Bor ima oko 56.000 stanovnika, a sam grad broji nešto preko 34.000 što ga čini drugim najviše naseljenim mestom u ovom delu Srbije (posle Zaječara).

Sam grad Bor je predstavlja rudarski centar Srbije. Godine tranzicije i ekonomske krize uticali su na smanjenje kvaliteta života i ponude sadržaja u ovom delu Srbije. Istok Srbije je snažno pogođen depopulacijom jer usled siromaštva i nemogućnosti da nađu posao mladi masovno napuštaju ove predele. Sa druge strane, to je za posledicu imalo da je dobar deo prirode gotovo netaknut, odnosno da šume sve više otimaju natrag zemlju koju joj je nekad uzeo čovek.

Kao značajan rudarski centar u Boru se nalazi i muzej rudarstva i metalurgije sa preko 20.000 eksponata. U novembru 2011. godine u Boru je otvoren i zoološki vrt koji se ubraja među najlepše u Srbiji i broji preko 50 vrsta životinja.

U opštini Bor ima nekoliko prirodnih lepota koje su vredne oblisaksa. Tu su Borsko jezeo, zatim Brestovačka banja, planina Crni vrh sa svojim skijaškim centrom, zatim Zlotske pećine koje su zbog svog bogatog i raznolikog sadržaja posebno interesantne speleolozima, zatim je tu Lazareva pećina koja je i značajan arheološki lokalitet.