Алексинац

Алексинац • Јужна Србија
Нишавски округ / Јужна Србија / Алексинац

Туристичке информације

Алексинац

Рурарска општина Алексинац налази се на југоистоку Србије, недалеко од града Ниша – највећег центра овог дела Србије. Општина има око 52.000 становника и налази се у подножју планине Озрен.

Овај град у Србији познат је као рударски центар. Рударство се развијало од краја 19. века, а процват доживљава између два светска рата и након Другог светског рата, када је дневко копано више хиљада тона угља. Алексиначки рудници, ма колико познати по свом богатству и мрежом канала који иду далеко у дубину земље, били су место и две највеће рударске несреће – 1983. и 1989. године, када је страдало укупно 125 рудара.

Град Алексинац лежи на Бованском језеру које представља омиљено локално купалиште и излетиште.

Манастир Свети Раман налази се на пропланку код села Горњи Адровац и било је поприште једне од значајних битака у Српско-турском рату (1876-1878). Говори се да је у порти манастира Свети Роман код Ђуниса покопано и племићко срце руског добровољца у српско-турским ратовима, пуковника и грофа Николаја Николајевича Рајевског. Реч је о човеку који је послужио као инспирација Толстоју за стварање романа „Ана Карењина“, који је, после Библије, највише превођена књига на свету.