Aleksinac

Aleksinac • Južna Srbija
Nišavski okrug / Južna Srbija / Aleksinac

Turističke informacije

Aleksinac

Rurarska opština Aleksinac nalazi se na jugoistoku Srbije, nedaleko od grada Niša – najvećeg centra ovog dela Srbije. Opština ima oko 52.000 stanovnika i nalazi se u podnožju planine Ozren.

Ovaj grad u Srbiji poznat je kao rudarski centar. Rudarstvo se razvijalo od kraja 19. veka, a procvat doživljava između dva svetska rata i nakon Drugog svetskog rata, kada je dnevko kopano više hiljada tona uglja. Aleksinački rudnici, ma koliko poznati po svom bogatstvu i mrežom kanala koji idu daleko u dubinu zemlje, bili su mesto i dve najveće rudarske nesreće – 1983. i 1989. godine, kada je stradalo ukupno 125 rudara.

Grad Aleksinac leži na Bovanskom jezeru koje predstavlja omiljeno lokalno kupalište i izletište.

Manastir Sveti Raman nalazi se na proplanku kod sela Gornji Adrovac i bilo je poprište jedne od značajnih bitaka u Srpsko-turskom ratu (1876-1878). Govori se da je u porti manastira Sveti Roman kod Đunisa pokopano i plemićko srce ruskog dobrovoljca u srpsko-turskim ratovima, pukovnika i grofa Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog. Reč je o čoveku koji je poslužio kao inspiracija Tolstoju za stvaranje romana „Ana Karenjina“, koji je, posle Biblije, najviše prevođena knjiga na svetu.