test

Arhive

Kafana kod Krojača

Despotovac / Pomoravski okrug / Kafana kod Krojača

Turističke informacije

Kafana kod Krojača

Kafana kod krojača poznato je mesto okupljanja bla bla ok nije bitno ne moraš heheheheh stani

Lepo Mesto

Despotovac / Pomoravski okrug / Lepo Mesto

Turističke informacije

Lepo Mesto

U “Lepo Mesto” je porodica Stojanović ugradila svu ljubav prema Resavskom kraju, sa željom da svi koji ga posete sa sobom ponesu pregršt divnih uspomena i deo čarolije prirode koja je u ovom delu Srbije zaista raskošna. Kod nas morate da budete opušteni, nasmejani i puni energije. Možete jednostavno da uživate u čarima odmora, što naš smeštaj i restoran hrane za dušu omogućavaju u potpunosti.

U našem potpuno novom objektu imamo tri smeštajne jedinice što našim gostima stvara ugođaj sasvim privatne atmosfere. Možete da odaberete sobu prema boji ili pogledu. Svaka soba poseduje satelitsku TV, moderno kupatilo sa tuš kabinom i fenom. Doručak i obroci se služe u lobiju koji se nalazi odmah ispod soba, ili na terasi u letnjem periodu.

Ponosni smo i na naš restoran hrane za dušu. Zaista smo se potrudili da izbor jela bude za svačiji ukus – od malih zalogaja do zahtevnijih gastronomskih specijaliteta, zajedno sa pažljivo odabranom kartom pića . I ne samo hrana i piće. Ambijent u kojem se poslužuju je vedar, raznobojan i sasvim udoban. Iznenadiće vas i naš izbor muzike!!!

Da bi Vaš boravak u “Lepom Mestu” bio kompletan, pripremili smo i sadržaje koji će vaš odmor da učine aktivnim. Pored mogućnosti najma bicikli, pešačkih tura sa vodičima, možete da obiđete okolinu džipom sa vozačem i vodičem.

Dobrodošli u “Lepo Mesto”. Sve je spremno za uživanje u srcu Resave!

Galerija


 

Kozji sir Dosković

Prijepolje / Zapadna Srbija / Zlatiborski okrug / Kozji sir Dosković

Turističke informacije

Kozji sir Dosković

Gazdinstvo Dosković se bavi uzgojem koza na predelima gde je priroda podarila izobilje čiste i nezagađene pašnjake i izvore, lekovito bilje, šumsko voće, na nadmorskoj visini od 500 do 1200 metara. Čitava porodica je uključena u ovaj posao i svima je zajednička ljubav prema kozama.
Od sireva najviše se pravi klasični, tradicionalni sir tanka kriška, sa dodacima nane, kantariona, majčine dušice, ruzmarina i trapist sa dodatkom crvene paprika, maslinovog ulja i belog luka.

Srednjovekovni grad Mileševac

Prijepolje / Zapadna Srbija / Zlatiborski okrug / Srednjovekovni grad Mileševac

Turističke informacije

Srednjovekovni grad Mileševac

U neposrednoj blizini manastira Mileševe,  na samom početku kanjona Mileševke, na uzvišenju sela Hisardžik, nalaze se ostaci srednjovekovnog grada Mileševca. Podignut je najverovatnije u 14. veku i služio je kao odbrana manastira Mileševe i karavanskog puta Dubrovnik-Carigrad, koji je ispod njega prolazio. Osvajanjem Turaka u 15. veku postaje tursko utvrđenje koje oni doziđuju tzv. Turskim kulama, koje se i danas jasno raspoznaju. Lepota arhitekture, u najvećoj meri sačuvani zidovi ovog velikog utvrđenja, izazivaju uzbuđenje svakog posetioca i divljenje graditeljima, koji su ga na čudesan način sagradili. Na zidine grada može se popeti strmom i uskom stazom koja je i danas ostala sačuvana još od vremena njegove gradnje.

Manastir Mileševa

Prijepolje / Zapadna Srbija / Zlatiborski okrug / Manastir Mileševa

Turističke informacije

Manastir Mileševa

„Ništa što je Đoto stvorio ne može se porediti sa lepotom  Anđela iz srpske kraljevske zadužbine, manastira Mileševe“ Artur Evans, 1883. god.
Mileševski kraj predstavlja najveću kulturnu,  ali i prirodnu riznicu opštine Prijepolje. Ovde možete da posetite  jednu od najvećih srpskih svetinja, Mileševu. Manastir Mileševa se nalazi na 5 km od magistralnog puta u Prijepolju,
do koga se može doći asfaltnim drumom koji vodi pored reke Mileševke. Manastir Mileševa vekovima čuva tradiciju, mir i duhovnost prijepoljskog kraja, ali i šire. Sagrađen je između 1219. i 1235.  godine, i zadužbina je srpskog kralja Vladislava. Mileševa je bila vekovima čuvar moštiju Sv. Save, od njegovog prenošenja iz Trnova (1236) do momenta kada ih Turci spaljuju na Vračaru 1594. godine. Stojeći pred freskom Belog Anđela zadrhtaće kolena svakom posetiocu, jer je teško ostati ravnodušan pred lepotom koja zasenjuje. Pod budnim okom mileševskog Belog Anđela osetićete blagostanje, potpuno okrepljenje duše i tela i zadovoljstvo u svakom mističnom kutku prirodne i kulturne riznice prijepoljskog kraja.

Lim

Prijepolje / Zapadna Srbija / Zlatiborski okrug / Lim

Turističke informacije

Lim

Reka Lim izvire u podnožju Prokletija kao otoka iz prelepog Plavskog jezera. Teče u dužini od 174 km. Njena najveća klisura je Kumanička klisura (između Dubrakova i Brodareva). Reka Lim je interesantna  po tome što se na malom prostoru nalaze  značajni turistički potencijali. U njenom toku smenjuju se klisure i kanjoni, visoke litice sivog krečnjaka, vodopadi, izvori i vrela, pećine i pitome kotline, staništa biljnih i životinjskih vrsta. Lim, sa obilnom količinom vode, povoljnom temperaturom i bogatstvom raznovrsne ribe, pruža povoljne uslove za rekreaciju, kajakaštvo, splavarenje i rafting. Splavarenjem najatraktivnijom deonicom na Limu-Kumaničkom klisurom, dugačkom 20 km, shvatićete zašto se Lim ne zaboravlja i zašto mu se opet vraćaju.
Doživite novo iskustvo  spuštajući se čamcem niz nemirne vode Lima prepune uzbudljivih brzaka koji se smenjuju sa mirnim, tihim i idiličnim trasama idealnim za odmor i kupanje. U dolini reke Lima, možete obići  kulturno-istorijske spomenike, dragulje srednjovekovne hrišćanske baštine (manastir Kumanica, manastir Davidovica).

Proba grad Užice

Grad Užice / Proba grad Užice

Turističke informacije

Proba grad Užice

Proba 01

Vrelo Grze

/ Vrelo Grze

Turističke informacije

Vrelo Grze

Pored Paraćina…

Divno mesto…

Ravanica

Ćuprija / Ravanica

Turističke informacije

Ravanica

Manastir Ravanica je manastir u Srbiji i nalazi se u podnožju Kučajskih planina, pored sela Senje kod Ćuprije. Ravanica je zadužbina kneza Lazara, koji je poginuo u bici na Kosovu na Vidovdan, 28. juna 1389.

Crkva je posvećena Vaznesenju Gospodnjem i ograđena je čvrstim odbrambenim zidom sa sedam kula. Ravanica je sagrađena između 1375. i 1377. godine, a freske su oslikane nekoliko godina pred Kosovsku bitku. Na ktitorskoj kompoziciji se, pored kneza Lazara nalazi i knjeginja Milica i njihovi sinovi Stefan i Vuk.

Po svojim arhitektonskim i likovnim obeležjima ravanička crkva predstavlja početak moravske škole. Crkva predstavlja originalno arhitektonsko rešenje nastalo spajanjem svetogorske tradicije trolisne osnove i modela upisanog krsta sa pet kupola, odomaćenog u vreme kralja Milutina. Trolisna osnova je postala uzor u daljem razvoju prostorne koncepcije hramova. Crkva je zidana naizmeničnim redovima kamena i opeke, ukrašena je keramoplastičnim dekorativnim elementima i bogatom reljefnom plastikom.

Na freskama, koje su ostale očuvane u oltarskom i glavnom unutrašnjem prostoru crkve, zapažaju se izvesne novine vezane za šeme u izboru tema i ciklusa (Veliki praznici, Hristova stradanja, Čuda i parabole), koje će postati pravilo u oslikavanju potonjih hramova Moravske Srbije. U kupolama su freske Hrista, Bogorodice, Anđela i proroka, u oltaru su predstave Hristovog stradanja i ovaploćenja, dok su u naosu ciklusi Velikih praznika, Čuda i jevanđelskih pripovesti kao i sveti ratnici i monasi. U samoj crkvi danas se nalaze mošti kneza Lazara.

Kao značajno središte duhovnog, kulturnog, književnog i umetničkog života Ravanica je uticala na nastanak više crkava i manastira, među kojima se ističu obližnji manastir Sisojevac i crkve u Petruškoj oblasti.

Do danas su sačuvane tri kule i deo severnog bedema, ali je za potrebe odbrane manastira podignutog u dolini sigurno bilo neophodno veliko i jako utvrđenje. U starim izvorima se pominje da je manastirska utvrda imala 7 pirgova, dok je jedan putopisac 1568. godine video svega 4 očuvane kule. U prvoj polovini 19. veka, 1829. godine, je unutar manastirskog kompleksa još uvek postojala velika trpezarija iz srednjeg veka, ali nje danas više nema.

Manastir Koporin i Pokajnica

/ Manastir Koporin i Pokajnica

Turističke informacije

Manastir Koporin i Pokajnica

Manastir Koporin se nalazi u udolini istoimene reke, na 3km od Velike Plane, u trouglu koji čini put Velika Plana – Smederevska Palanka – Rača. Smešten je u prostoru valovite Šumadije i okružen bogatim poljima zasejanih pšenicom i kukuruzom, kao i zasadima vinograda i voćnjaka. Istočno od manastira se pruža Koporinska rečica, zapadno Koporinska kosa, severno plodna dolina reke Jasenice, a južno selo Radovanje. U srednjem veku ovuda je prolazio put koji je povezivao Beograd sa Carigradom. Pripoveda se da je predstavljao prednost dok je trajala srpska srednjovekovna država, ali da je postao koban za vreme ropstva, jer su njime turski pljačkaški odredi lako stizali do manastira.

O poreklu imena manastira danas postoji više legendi, koje su svojevremeno zabeležili Dušan Milovanović i Dušan Mitošević [3]. Sve one ime manastira dovode u vezu sa glagolom “kopati“ ili “ukopavati“, a pominju i nekakvo učešće despota Stefana. Pripovedaju, naime, ili da je hram bio podignut na mestu gde je bratoubica pokopao svoje nevine žrtve ili da se do hrama silazilo strminom kao u ukop ili da je hram delom bio ukopan u brdo Koporinske kose ili da je narod svetinju ukopao u zemlju ne bi li je sačuvao od islamskog osvajača… Sa mnogo verovatnoće dopuštena je i pretpostavka da je manastir dobio ime po reci koja se zove Koporinska reka, Koporinski potok ili Koporinka, budući da je ona starija od manastira. Prema novijim istraživanjima toponim Koporin – gde prvi deo reči ,,kopo“ se odnosi na rudarsko kopanje, a drugi ,,rin“ na rudare nemačkog porekla sa obale Rajne – označava ili naseobinu rudara poreklom sa Rajne ili rečicu, na čijoj obali je bilo njihovo naselje. Docniji vekovi uništili su tragove naselja, ali svedočanstvo o njemu sačuvano je u imenu manastira.

Golija

/ Golija

Turističke informacije

Golija

Budite deo nepreglednog prostranstva najviše planine jugozapada Srbije. Golija će Vam, sa svojih 75000ha nabujalog zelenila, oduzeti dah i ostaviti Vas bez reči. Rariteti flora i fauna koji vas iznenađuju na svakom koraku i zadivljuju svojom jedinstvenošću, učiniće da shvatite da postoji još mnogo toga što niste videli, a što treba iskusiti. Slika govori hiljadu reči, zato budite deo nje, vidite, osetite i dišite Goliju.
Ukoliko želite da se opustite i na miru uživate u pravom prirodnom okruženju, bogatstvu bilja, izvora, jezera i zelenih proplanaka kao iz bajke, onda smo mi Vaš pravi izbor. Dozvolite da se mi, iz hotela „Golija“, pobrinemo da svoje vreme provedete kvalitetno.

Rudnik

Grad Gornji Milanovac / Moravički okrug / Centralna Srbija / Rudnik

Turističke informacije

Rudnik

Rudnik je varošica na istoimenoj planini koja je na 100 km južno od Beograda, u zapadnom delu Šumadije. Ima veoma povoljan turističko-geografski položaj. Dominantan položaj ima masiv Rudnik, sa devet vrhova iznad 1.000 metara nadmorske visine, a najviši je Cvijićev vrh (1132 m).
Dobri putni pravci omogućavaju lak dolazak na Rudnik. Prednosti Rudnika su blizina istorijskih mesta, prijatna klima, čist vazduh, domaći specijaliteti i mnoštvo staza za šetnju. Rudnik je 1922. godine proglašen za vazdušnu banju.
Na planini su tragovi starog Rima,Vizantije, srpske srednjovekovne države i turskih vremena. Rudnik je poznat po brojnim utvrđenjima, manastirima, crkvama, ostacima većeg broja rudarskih kopova i nalazišta iz XII veka.
Rudnik je u davnim vremenima bio sedište žive rudarske delatnosti. Pre dolaska Rimljana ove krajeve su naseljavali Iliri, a potom Kelti. Prema brojnim i bogatim tragovima materijalne kulture može se zaključiti da je na Rudniku bilo veliko rimsko naselje. Za Rudnik, znameniti rudarski centar, borili su se u srednjem veku srpski vladari i bogati feudalci. Krajem XIII veka, Rudnik je pripao kralju Dragutinu i time je slovenski živalj ovog kraja ušao u sastav srpske države. Za vreme njegove vladavine, Rudnik postaje druga kovnica srpskog novca u Srbiji. Dinar kralja Dragutina je prvi srpski dinar sa čiriličnim natpisom. U XIV veku ovde su svoje kolonije imali Dubrovčani i Sasi. Poseban značaj Rudnik dobija posle 1441. godine kada su Turci zauzeli Novo Brdo. Despot Đurađ Branković imao je na Rudniku kovnicu novca i letnjikovac. Rudarenje nije bilo jedini izvor prihoda stanovništva. Rudnik je bio naselje sa razvijenim zanatstvom i trgovinom, kosmopolitski grad odakle se širio kulturni uticaj na čitavu Srbiju.
Znamenitosti Rudnika su brojne. Navešćemo neke koje ne treba propustiti.
Ostrvica je oštra vulkanska kupa, strmih strana udaljena 6 km od Rudnika. Zbog nepristupačnosti terena predstavlja izazov za planinare. Na vrhu Ostrvice nalaze se ostaci srednjevekovnog grada.
Gradovi su ostaci turske varoši i tvrđave na Rudniku. Prvi put se pominju u XIV veku.
Misa – ostaci neistražene bogomolje na Rudniku za koju se ne zna kada je tačno sagrađena.
Spomenik Arseniju Lomi je podignut na mestu gde se nalaze njegovi posmrtni ostaci.
Crkva Svetog Đorđa je prva crkva na Rudniku, sagrađena nakon 1453. godine, kada su Turci porušili sve crkve.

Manastiri

/ Manastiri

Turističke informacije

Manastiri

Na području Ovčarsko-kablarske klisure nalaze manastiri koji zbog svojih umetničkih vrednosti predstavljaju značajan segment kuluturno-istorijskog nasleđa. Više od dva veka privlače pažnju istraživača, umetnika, vernika, koji su o njima ostavili mnoga pisana svedočanstva. Ovi manastiri kao celina predstavljaju posebno značajnu vrednost šireg prostora čačanskog kraja zbog istorijskih i umetničkih vrednosti, kao i zbog lepote prirodnog okruženja. Objavljivanje turskih popisa iz XV I XVI veka donelo je nove podatke i prve do sada pisane pomene Ovčarsko-kablarskih manastira.
Pored prirodnih lepota, turistički potencijal Ovčarsko-kablarske klisure predstavlja i veliki broj pravoslavnih manastira okruženih šumama, vodom i stenama. Zbog postojanja deset manastira i dva sveta mesta u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, ona je poznata i kao „Srpska Sveta Gora“.

Manastir Blagoveštenje
Manastir Blagoveštenje nalazi se na blagoj uzvišici iznad naselja Ovčar Banje. Ovo je jedan od retkih manastira u Ovčarsko-kablarskoj klisuri za koji se tačno zna kada je podignut i ko su bili ktitori. Natpis iznad ulaza u crkvu, govori da je hram podignut 1601/02. Hram je izgrađen u raškom graditeljskom stilu i svojom arhitekturom je posle manastira Sv. Trojica, najlepši manastir u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.
Manastir poseduje jednu od najstarijih knjiga, Blagoveštenjsko jevanđelje, nastalo 1372. godine. U svojoj riznici čuva i štampano četvorojevanđelje iz 1552. godine. U njemu je svojevremeno zamonašen Patrijarh Pavle.

Manastir Ilinje
Manastir Ilinje nalazi se iznad manastira Blagoveštenje. Ne postoje podaci o tome kada je nastao i ko je podigao ovaj manastir. Obzirom da je blizu manastira Blagoveštenje, pretpostavlja se da su ga blagoveštenjski monasi u svom usponu podigli kao svoj metoh. Sadašnji Manastir je 1938. godine sagrađen na temeljima starog manastira.

Manastir Jovanje
Manastir Jovanje se nalazi na levoj obali reke Zapadne Morave, na njenom najvećem meandru. Niko sa sigurnošću ne može reći ko je i kada sagradio Jovanje. Stara crkva posvećena Svetom Jovanu potopljena je 1954. godine prilikom gradnje hidroelektrane. Mnogobrojna pustošenja i rušenja koja je ovaj manastir pretrpeo, potpuno su uništila gotovo sve tragove prvobitnog manastira. Tako je nestala i riznica nekada velikog hrama. Najvredniji predmeti u riznici su dve prestone ikone iz 1850. godine.
Današnji manastir Jovanje projektovan je tako da spaja stare i nove obrasce u sakralnom graditeljstvu, dajući celini Ovčarsko-Kablarskih manastira jedno novo ostvarenje.

Manastir Nikolje
Manastir Nikolje, najstarija crkva među Ovčarsko-kablarskim manastirima, podignut je na padinama Kablara, na levoj obali Zapadne Morave. Na osnovu arhitektonskih karakteristika, pretpostavlja se da potiče iz srednjeg veka, najverovatnije kraja 14. odnosno početka 15. veka. U riznici manastira Nikolje čuva se najznačajnija rukopisana knjiga u srpskoj kulturi napisana početkom 17. veka, Karansko jevanđelje.
U Nikolju je nekada živelo i do 300 kaluđera. U njemu se od Turaka krio i Miloš Obrenović sa porodicom. On je u porti 1817. godine sagradio konak koji i danas postoji i nosi njegovo ime.

Manastir Preobraženje
Manastir Preobraženje danas se nalazi sa desne strane Zapadne Morave, na severnim obroncima Ovčara. Naspram manastira, preko reke, smeštena je železnička stanica u Ovčar Banji, na mestu gde se nekada nalazio manastir, ispod litica Kablara. Prvi pomen manastira Preobraženja u pisanim izvorima, vezan je za 1525. godinu. Stari manastir Preobraženje je porušen, odobrenjem vladike žičkog Save, kako bi se izgradila železnička pruga prema Užicu. Episkop Nikolaj Velimirović je 1938. godine pokrenuo inicijativu za izgradnju novog manastira Preobraženje. U ovom manastiru život je organizovan po svetogorskom pravilu, što znači da nema ni parohiju, ni imovinu, već mu je uloga misionarska.

Manastir Sretenje
Manastir Sretenje se nalazi u izuzetnom prirodnom okruženju, na zaravni ispod vrha Ovčara. Na osnovu dosadašnjih istraživanja veruje se da je manastir nastao u 16. veku i u više navrata tokom prošlih vremena bio je rušen i spaljivan. Obnovljen je tek u 19. veku, zahvaljujući monahu, a kasnije i vladici Nikiforu Maksimoviću. Od rukopisnih knjiga sačuvanih do danas u Sretenju, preostale su svega tri: Jevanđelje, Bogorodičini kanoni i Minej za mesec jun, koji je značajan jer sadrži Službu knezu Lazaru, kao delo naše crkvene književnosti. Od riznički kovanih predmeta i starina, čuvaju se mermerna krstionica i rozeta iz 17. veka i ikona Presvete Bogorodice iz 18. veka.

Manastir Sv. Trojice
Crkva manastira Sv. Trojice je po svojoj arhitekturi najlepši hram u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri, smešten na jugozapadnim šumovitim padinama Ovčara. Nije utvrđeno ko je i kada podigao manastir. Na osnovu dosadašnjih saznanja koji se oslanjaju na turske popise, ovaj manastir potiče iz druge polovine 16. veka. I ovaj manastir je pretrpeo stradanja krajem 17. veka, kao i ostali manastiri u Srbiji. U manastiru Sv. Trojice nalazi se jedan veliki, prestoni zlatom i srmom izvezen krst od velike umetničke vrednosti. Pored tog krsta, u manastiru Sv. Trojice nalaze se dve jedinstvene retke prestone ikone – Spasiteljeva i Bogorodičina – od antičke vrednosti.

Manastir Uspenje
Na uzvišenju iznad manastira Jovanje, nalazi se manastir Uspenje koji je vidljiv sa svih strana klisure. U turskim izvorima pominje se 1536. godine. Posvećen je Uspenju Presvete Bogorodice. Na ovom mestu je nekada postojala kula sa zvonikom visoka oko 30 metara. Pretpostavlja se da su kulu porušili Turci istovremeno kada i Jovanje. Vladika Nikolaj je na ovom mestu zatekao samo ruševine. Po njegovoj želji izgrađena je nova crkva manastira Uspenja, 1939. godine, kao verna kopija crkve Sv. Caru Konstantinu i Jeleni u Ohridu. Prvobitni ikonostas uništili su Bugari 1943. godine. Manastir je ponovo obnovljen 1998. godine, a 2004. je nastanjen monahinjama.
Manastirski hram ima nekoliko osobenosti koje se retko viđaju u drugim srpskim pravoslavnim crkvama. Crkva manastira Uspenja ima veoma mali broj prozora uskog pravougaonog oblika, bez ikakvih ukrasa. Crkva nikada nije bila živopisana. U manastirskom hramu zapravo postoje dve crkve koje imaju, jednu, zajedničku pripratu. Levi deo hrama posvećen je Uspenju Presvete Bogorodice, a desni Sedmorici efeskih mučenika.

Manastir Vavedenje
Manastir Vavedenje je podignut na samom početku klisure. Stilske karakteristike originalnih delova hrama govore da je ovaj manastir nastao u 16. veku. Ikonostas manastira Vavedenje čine, između ostalih, ikone Nikole Apostolovića Bogorodica sa Hristom i Isus Hristos. Sačuvane su i pozlaćene carske dveri na kojima je predstava Blagovesti. Skromnu umetničku celinu koju čini ikonostas ovog manastira dopunjuju ikone koje su ostale sačuvane.

Manastir Vaznesenje
Manastir Vaznesenje podignut je na severnim padinama Ovčara. Zahvaljujući jednom rukopisnom jevanđelju, koje je napisano u Vaznesenju 1570. godine, sigurni smo da je manastir postojao u 16. veku. Manastir je najverovatnije stradao, kao i većina drugih manastira u klisuri, za vreme Velike seobe 1690. godine. Nakon više neuspešnih pokušaja obnavljanja, tek je tridesetih godina 20. veka, episkop Nikolaj Velimirović krenuo u obnovu ovog manastira.

Utočište Svetogoraca
Zbog mnoštva manastira smeštenih sa obe strane Zapadne Morave, klisuru koja deli Kablar i Ovčar mnogi nazivaju i srpskom Svetom gorom. Manje je, međutim, poznato da su njeni prvi stanovnici i neimari zaista bili Svetogorci. Kada je u jednom istorijskom trenutku, pod najezdom Turaka, i sam Atos bio ugrožen, mnogi su se ovamo preselili.
Bespuće i mnogobrojni useci, špilje i pećine, bili su prirodna zaštita monasima i narodu u teškim vremenima. Nepristupačna mesta pretvarali su u isposnice, da bi kasnije, u nekim mirnijim vremenima, u pitomini kraj reke gradili veće i trajnije hramove. Nažalost, bilo je i dana kada se od zla ni u mišjoj rupi nije moglo sakriti. Slučaj u pećini Kađenica upravo to potvrđuje

Banje

/ Banje

Turističke informacije

Banje

Atomska banja
Na samo 130 km od Beograda, nalazi se jedinstvena Atomska banja. Okružena šumovitim brdima i planinama, na nadmorskoj visini od 460 m, Atomska banja Gornja Trepča predstavlja jedinstvenu oazu mira i tišine. Odlikuje se umereno-kontinentalnom klimom koja postepeno prelazi u planinsku zbog čega je boravak tokom čitave godine vrlo prijatan. Bogat biljni pokrivač, guste listopadne šume, livade posute cvećem i lekovitim biljem, na svakom koraku deluju okrepljujuće i umirijuće na organizam.
Specijalna bolnica za rehabilitaciju obuhvata nekoliko objekata (novi objekat “Vujan” počeo sa radom maja 2012. godine) sa ukupno 122 smeštajne jedince i 277 kreveta. Objekti su moderna zdanja, potpuno prilagođena potrebama pacijenata i najzahtevnijeg gosta, sa jednokrevetnim, dvokrevetnim sobama i apartmanima. Ljubaznost i briga za svakog gosta doprinose ugodnom boravku u ovoj ustanovi.
Potvrda visoko standardizovane usluge, po najzahtevnijim evropskim merilima, kako medicinske, tako i ugostiteljske i turističke, došla je dodelom ISO i HCCP standarda.
Saradnja sa brojnim udruženjima obolelih od MS iz EU kao i ugovori sa zdravstvenim fondovima nekoliko zemalja najbolja su referenca usluga ove banje.
Tokom letnjih meseci organizuje se Kulturno leto u okviru koga se organizuju koncerti, pozorišne predstave, književne večeri, izložbe.
Boravak u Atomskoj banji, predstavlja jedinstvenu priliku za upoznavanje bogate tradicije, običaja i modernog stvaralaštva centralne Srbije. Gosti banje u okviru aranžmana imaju priliku za upoznavanje bogatog kulturno-istorijskog nasleđa ovog dela Srbije: manastire Ovčarsko-kablarske klisure, manastir Vujan, arheološke lokalitete u Čačku i okolini. Izleti se organizuju i do Mokre Gore i Zlatibora, Etno parka Terzića avlija i Potpećke pećine.
Termomineralna voda, indikacije, rehabilitacija
Termomineralna voda Atomske banje Gornja Trepča je slabo alkalna, hidrokarbonatna, oligo mineralna, akratoterma. Temperatura vode je 29,8°C. Vrednost PH kreće se između 7,4-7,5 pa se radi o vodama slabo alkalnog karaktera.
Analize vode vršene u poslednjih 60 godina (Institut za medicisku hidrologiju i klimatologiju, Institut za geološko-rudarska istraživanja, Institut za rehabilitaciju i dr.) pokazuju da je voda stabilnog fizičko-hemijskog sastava i temperature. To potvrđuju tvrdnje da su vode juvenilne, vulkanskog porekla. Kapacitet izvorišta 13,9 l/sec.
Zbog svojih specifičnih fizčkih i hemijskih karakteristika ova voda je prava retkost. Koncetracije mikroelemenata, makroelemenata i radioaktivnih elemenata, kao i njihovi međusobni odnosi, daju joj specifično lekovito dejstvo, posebno na nervna i mišićna tkiva. Mineralne vode koju su ispitane na teritoriji Gornje Trepče, mogu se koristiti za medcinsku rehabilitaciju obolelih od neuroloških bolesti, naročito se pokazala efikasnom kod Sclerosis multiplex, reumatskih bolesti (zapaljenskih i degenerativnih), kao i bolesti gastrointestinalnog trakta i perifernh krvnih sudova.
Ovo je jedna od najproučavanijih termomineralnih voda na teritoriji naše zemlje, a prve hemijske analize datiraju još iz 1904. godine (dr. Zege).
Temperatura vode omogućava da i oboleli od kardiovaskularnih oboljenja mogu, pod nadzorm lekara, koristiti rehabilitacione tretmane. Kompletan balneofizikalni tretman sprovodi se u terapijskim blokvima koji su opremljeni najsavremenijom medicinskom opremom i podrazumeva: hidroterapij, kineziterapiju, manuelnu masažu i dr. Visokom kvalitetu medicinske usluge doprinosi tim edukovanog kadra sačinjen od lekara specijalista iz nekoliko medicinskih oblasti (fizijatri, neurolozi, reumatolozi, internisti), fizioterapeuti, medicinske sestre i dr. osoblje.
Posebni rezultati se postižu u rehabilitaciji Multiple skleroze po čemu je banja jedinstvena u Evropi. Istraživanja pod rukovodstvom Instituta za Neurologiju KC Srbije koja su sprovedena na obolelima od ove bolesti koji su bili na rehabilitaciji u Atomskoj banji tokom 2010. godine pokazuju izuzetnne efekte u rehabilitacije obolelih. I druge neurološke bolesti kao što su hemiplegije i hemipareze, stanja nakon cerebrovaskularnog inzulta, Parkinsonova bolest, cerebralna paraliza, polineuropatije uspešno se rehabilituju u ovoj ustanovi.
Reumatske bolesti, bilo degenerativne (artroze, diskatroze, spondiloza, diskus hernija), bilo zapaljenske (reumatoidni artritis, spondiloartropatije) takođe su bile propraćene kliničkim ispitivanjem na velikom broju pacijenata koji su bili na medicinskom tretmanu u Atomskoj banji tokom 2010. godine. Pokazalo se da su efekti rehabilitacije kod ovih pacijenata visoko značajni. Ovaj projekat je rađen u saradnji sa Institutom za reumatologiju u Beogradu.

Ovčar banja
U srcu Ovčarsko-kablarske klisure, okružena zelenilom prostranih šumskih kompleksa izvire termo-mineralna voda Ovčar Banje. Ovaj skriveni biser prirode nalazi se na 17. kilometru od Čačka na putu ka Zlatiboru, odnosno regiji Zapadna Srbiija (M5). Smeštena je u omanjem morfotektonskom proširenju, na ušću Banjskog potoka u Zapadnu Moravu, na nadmorskoj visini od 278 m.
Pored termo-mineralnih izvora koji se koriste u terapiji, ova banja je jedinstvena u Srbiji jer se nalazi u predelu izuzetnih odlika, okružena rekom, jezerima i nepreglednim zelenilom planina Ovčar(985) i Kablar (885).
Postoje svedočanstva da su vode Ovčar banje korišćene za lečenje ljudi od rimskog vremena, preko srednjovekovnog i turskog perioda do stvaranja nove srpske države u XIX veku.
Ovčar banja je 29. decembra 2011. godine i zvanično dobila status banje, što je od velikog značaja za dalji razvoj.
Posebnu hidrografsku osdobenost predstavljaju termalne vode u Ovčar Banji (350 – 380C). Voda je homeoterma, slabo sumporovita. Lekovite komponente mineralne vode su makroelementi – kalcijum i natrijum; i mikroelementi – kalijum litijum, stroncijum, barijum, jod, brom, fosfor, fluor.
Gosti banje kojima je potrebna terapija ili preventivni pregled, na usluzi imaju i stručno medicinsko osoblje u okviru Zdravstvenog centra. Voda pogoduje lečenju nekoliko indikovanih oboljenja: reumatskih, degenerativnih promena (spondiloza i artritis), sportskih povreda, kožnih oboljenja.
Ovde je na malom prostoru skoncentrisano deset manastira iz srednjeg veka poznatih kao “Srpska Sveta Gora”. Manastiri Ovčarsko-kablarske klisure čuvaju duhovno i umetničko bogatstvo stvarano vekovima na ovim prostorima. Posetom manastira, gosti Ovčar Banje mogu da se upoznaju sa istorijom srpskog naroda, vrednim kulturno-istorijskom nasleđem i lepotama manastira Nikolje, Preobraženje i Blagoveštenje koji se nalaze u samoj banji, ali i u ostalim manastirima na padinama planina Ovčar i Kablar.
U reci Zapadanoj Moravi koja protiče kroz banju oslikavaju se obrisi okolnih planina, a nestvarnu tišinu povremeno prekidaju zvuci iz prirode. Vožnja brodićima, čamcima ili splavom je prava atrakcija, jer se na taj način mogu upoznati prirodne lepote ovog područja, uživati u posmatranju brojnih vrsta ptica. Blaga umereno-kontinentalna klima blagotvorno deluje na raznovrsnu floru i faunu u okruženju, naročito predele obrasle gustom šumom i bujnom vegetacijom, tako da svež vazduh doprinosi poboljšanju opšteg zdravstvenog stanja organizma.
Boravak u Ovčar Banji može da bude veoma sadržajan, a smeštaj se može obezbediti u nekoliko privatnih kuća i turističko-ugostiteljskih objekata koji se nalaze u centru banje. Među njima se svakako izdvaja Wellness centar “Kablar” koji pored lepih i komfornih soba u ponudi ima i različite wellness sadržaje kao i bazen sa termo-mineralnom vodom. Restoran “Dom” na obali reke, ima u ponudi pored gastronomskih specijaliteta i kvalietan smeštaj, ali i lepo uređenu obalu u ambijentu u kome gosti svih uzrasta mogu da provedu prijatne trenutke.
Pored izvora termo-mineralne vode, priroda je Ovčar Banju podarila rekom i jezerima na čijim oblama uživaju sportisti rekreativci, ali i istinski ljubitelji prirode. Na području Ovčarsko-kablarske klisure nalaze se uređene ribolovne staze, tako da postoje dobri uslovi za bavljenjem sportskim ribolovom. Obeleženim planinarskim stazama, stiže se do manastira u kojima se prolnalazi duhovni mir i uživa u pogledu na prirodu, obrise šumovitih planina, reku Zapadnu Moravu. Možda će ipak najveći utisak na gosta ostaviti nesvakidašnji prizor sa vrha planine Kablar – meandri reke Zapadne Morave i grad Čačak u daljini.
Turistička organizacija Čačka organizuje izlete do svih ovih atraktivnih mesta. Organizovane grupe i pojedinci, u pratnji turističkih vodiča mogu posetiti manastire, voziti se brodićima rekom Zapadnom Moravom, a za ljubitelji planinskih vrhova organizuje se i planinarenje do Ovčara i Kablara. Za nešto zahtevnije turiste, postoji mogućnost bavljenja i ekstremnim sportovima kao što su na primer paraglajding ili alpinizam.
Tokom letnjih meseci, u Ovčar Banji se organizuju koncerti, predstave, duhovne večeri, likovne kolonije, sportski događaji među kojima su najatraktivniji regata, plivački maraton i velika planinska trka.
Ovčar Banja nije samo banja, već mnogo više od toga, mesto za pravi odmor, relaksaciju, pronalazak fizičke i duhovne inspiracije.

Slatinska banja
Slatinska banja se nalazi u podnožju planine Jelice, na desnoj obali reke Zapadne Morave. Od Čačka je udaljena 17 km. Banjom protiče banjska reka – Daćinac na kojoj se nalazi termalna zona, gde su i termalni izvori lekovite mineralne vode. Nadmorska visina na kojoj se nalazi Slatinska banja iznosi 275 m.
Na osnovu hemijskih analiza voda Slatinske Banje sadrži sumporvodonika više nego ostale banje u Srbiji. Hemijsku analizu izvršila je 1957. i 1958. godine stručna komisija Instituta za medicinsku hidrologiju i klimatologiju Medicinskog fakulteta iz Beograda.
Vode Slatinske Banje spadaju u red hladnih sumpornih voda, koje imaju karakter slabih alkalno-soliničnih voda. Čine je sledeći elementi: kalijum, litijum, rubidijum, stroncijum, cezijum, barijum i fosfor. Ovo je samo informativna analiza, jer je za kompletniju analizu potrebno više od 1 l vode (3-5 l), kako bi na osnovu potpunije analize Slatinska banja došla u red sumpornih lekovitih voda. Na osnovu hemijskih analiza voda Slatinske banje sadrži sumporvodonika više nego ostale banje u Srbiji.
Temperatura mineralne vode Slatinske banje iznosi 16,8°C. Slatinska Banja se preporučuje za lečenje pre svega kožnih oboljenja i reumatizma pri čemu je neophodno vršiti dogrevanje vode u kupatilima.
U blizini Slatinske Banje nalazi se nepokretno kulturno dobro Seoski čardak, koji je proglašen za spomenik kulture, zaštićena stabla starog hrasta.

Ovčarsko-Kablarska klisura

/ Ovčarsko-Kablarska klisura

Turističke informacije

Ovčarsko-Kablarska klisura

Nalazi se u centralnom delu Srbije, gde je reka Zapadna Morava između planina Ovčar i Kablar usekla klisuru impozantnih razmera.

Deo doline Zapadne Morave koji spaja Požešku i Čačansku kotlinu počinje na 1. km nizvodno od sastavaka Đetinje i Moravice i pruža se na dužini od 27. km, do ušća Kamenice u Moravu. Njen nadublji i najizrazitiji deo – Ovčarsko-kablarska klisura, duga je 16 km, mereno duž rečnog korita, skoro duplo više nego kada se izmeri pravolinijski, što je posledica izrazitog vijuganja reke i dolinskog dna.

Najveća dubina klisure je u njenom središnjem delu i ona, u odnosu na vrh Kablara, iznosi oko 620 m, a u odnosu na vrh Ovčara 710 m. U ovom delu dolinske strane imaju i najveće nagibe, uglavnom preko 300.

Osnovno prirodno obeležje klisure čini reljef, pre svega upečatljivi masivi Ovčara i Kablara, po kojima je i dobila ime. Impresivne litice i razigrani greben Kablara odaju utisak ogromnog okamenjenog talasa koji svakog trenutka može udariti u Ovčar. Južne stenovite padine i vrhovi Kablara strmo se obrušavaju u reku. Na ovim padinama su otvori pećina i potkapina. Kao kontrast surim padinama Kablara, padine Ovčara se blaže spuštaju do reke, prekrivene zelenim, šumskim masivima.

Zapadna Morava, koja ih razdvaja, ovde je usporila svoj tok i usekla 3 jedinstvena meandra, od koji su prva 2 pravi geomorfološki fenomeni, poznati kao“uklješteni meandri”.

Serija malih slapova i bigrenih basenčića, kao i manja bigrena terasa sa relativno visokim terasnim odeskom, duž Banjskog potoka, posebna su atrakcija. Zanimljivo je da proces izlučivanja sige i danas traje.

Strme i stenovite strane Kablara, njegovi ostenjaci i šumski komleksi, kriju brojne vrste očuvane flore, često reliktnog karaktera. Karakteristične vrste u klisuri su ruj, grab, grabić, sitnolistna lipa, krunilostna lipa, crni jasen, ruj, hajdučka oputa, lovorolisni jeremičak.

Fauna je takođe bogata, kao posledica dobre očuvanosti i raznovrsnosti staništa (šumska staništa, stene, litice, vodena staništa, pašnjaci i livade). Često se mogu videti šumska kornjača, barska kornjača, šareni daždevnjak, kuna zlatica, kuna belica, jazavac, divlja mačka,vidra, sivi soko, suri orao, siva čaplja, jarebica kamenjarka.

U senkama šuma, na obali reke, na malim zaravnima i priljubljeni uz stene krije se 11 srednjovekovnih manastira, jedinstvenih po mestu u kome se nalaze i vremenu kada su nastali. Na levoj strani Zapadne Morave nalaze se Blagoveštenje, Ilinje, Savinje, Nikolje, Uspenje i Jovanje, a na desnoj Sretenje, Trojica, Preobraženje, Vaznesenje i Vavedenje. Po kulturnom i duhovnom značaju, kao i umetničkoj vrednosti ova grupa manastira je odmah iza Fruškogorskih manastira.

U klisuri je smeštena i Ovčar Banja, još uvek nedovoljno razvijena i iskorišćena, ali sa potencijalom da u budućem periodu bude okosnica razvoja turizma ovog kraja.

Turističke informacije

Bečej • Istorijat

Bečej, na bačkoj strani, nekada Stari Bečej, nastao je iz Tvrđave na adi Tise, koja je spajala naselja na levoj i desnoj obali reke. Na teritoriji današnje opštine, prilikom arheoloških iskopavanja, nađeni su predmeti iz ranijih epoha ljudskog društva. Na osnovu do sada obavljenih istraživalja i nađenog materijala, zna se da je ovo područje bilo naseljeno od pet milenijuma p. n. e., odnosno od starijeg neolita. Na mestu današnjeg grada i u njegovoj okolini život se odvijao kroz gotovo sve praistorijske kulture i periode. Nađena su naselja iz neolita, eneolita, bronzanog doba kao i naselja gvozdenog doba, sve do istorijskog perioda.

Početkom nove ere teritoriju su nastanili Sarmati. Tokom Velike seobe naroda kroz ovu teritoriju su naseljvala mnoga plemena zadržavajući se duže ili kraće na jednom mestu ostavljajući kuće i grobove. Najbrojnije ostatke iz tog perioda ostavili su Avari između 6. i 9. veka koji su u grobovima svojih pokojnika često ostavljali bogate priloge.
Bečej se prvi put pominje 1091. godine. Kao utvrđenje Bečej se spominje 1238. g kada je ugarski kralj Bela IV svojom darovnicom poklonio Bečej u posed kaluđerima krstašima iz Stolnog Beograda. Severno od Bečeja nalazilo se naselje Perlek, koje je zaživelo još u 11.-12. veku. Prema turskim tefterima pominje se kao naselje još 1650. godine, ali je 1698. godine bez stanovnika. Arheološkim iskopavanjem u ovom naselju nađen je čitav niz objekata: poluukopane zemunice, silosi, otpadne jame, bunari i rovovi. Najlepši predmeti koji su nađeni na ovom lokalitetu nalaze se danas u holu fabrike „Karbo-Dioksid“, koja se posle privatizacije zove Linde, gde je napravljena mala izložba.

U 15. veku bio je posed srpskog despota Đurađa Brankovića. Do sredine 16. veka Bečej je promenio desetak feudalnih gospodara u okviru feudalne Ugarske.

Turski vezir Mehmed-paša Sokolović osvaja ga 1551. i pod turskom vlašću ostaje do 1687. godine. Nakon velikog austrijsko-turskog rata krajem XVII veka, Velike seobe Srba pod Arsenijem III Čarnojevićem i sklapanja mira u Sremskim Karlovcima 1699. ova teritorija dolazi u austrijsku vlast. Da bi osigurala svoje carstvo od upada Turaka, austrijska vlada duž novih granica je osnovala Potisko–pomorišku vojnu granicu. Od 1702. do 1751. grad je pripadao Potisko-pomoriškoj vojnoj granici Habzburške monarhije.

Posle Austrijsko-turskoga rata iz 1717. i sklapanja mira u Požarevcu iste godine, Turska je izgubila Banat, a samim tim prestaje potreba postojanje Potiske granice. Tadašnje županjske vlasti tražile ukidanje privilegije graničara, čemu su se ovi žestoko suprostavljaju. Nakon ukidanja ovog dela Vojne granice, mnogi Srbi koji su živeli u gradu odlaze u Rusiju. Da bi umirila graničare, austrijska vlada je 1751. osnovala Potisko-krunski distrikt sa sedištem u Bečeju. Distrikt je postojao od 1751. do 1848. Troje privilegija je dato distriktu 1759, 1774. i 1800. Prva privilegija distriktu je definisala status njegove autonomije, dok je druga dozvolila Mađarima da se nasele u distriktu. U periodu koji je sledio Mađari su zamenili Srbe kao većinski narod u gradu. U to vreme dolazi do povećanja broja stanovnika, tako po popisu iz 1820. u njemu živi 8.357 stanovnika. Prema popisu iz 1910., stanovništvo Bečeja je brojalo 54.275 lica, od kojih je 30.465 govorilo mađarskim, a 22.821 srpskim jezikom. U njemu bilo četrnaest potiskih opština. U periodu od blizu jednog veka postojanja distrikta u Bečeju se razvilo zanatstvo, trgovina i druge privredne i društvene delatnosti i on postaje politički i kulturni centar srednjeg Potisja. Bečej će u sastavu austrougarske carevine ostati do kraja Prvog svetskog rata 1918, kada ovo krajevi ulaze u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Između dva svetska rata u nasteje teška industrija Bečeju sa oko 1500 radnika i taj broj se neće značajnije menjati. Posle Drugog svetskog rata, Bečej je i dalje sresko mesto sve do 1955. kada je pripojen vrbaškom, a te godine prelazi u novosadski srez, do 1966. kada su ukinuti srezovi. Godine 1955. Mileševo i Radičević ulaze u sastav opštine Bečej, a 1960. i Bačko Gradište i Bačko Petrovo Selo. Takva administartivna podela postoji i danas.

Tisa

/ Tisa

Turističke informacije

Tisa

U nastavku Zelene ulice, prema Tisi, prostire se šetalište „Zeleni korzo“, koji je otvoren na Dan planete Zemlje, kako bi svakoga podsetio da se priroda i životna okolina trebaju čuvati i unapređivati. Sa „Zelenog korzoa“ pruža se pogled na Donji park i bivši hipodrom, na kojem će se uskoro naći bansko-turistički kompleks, a samo šetalište izlazi na Tiski kej.

Dvorac Dunđerski

/ Dvorac Dunđerski

Turističke informacije

Dvorac Dunđerski

Dvorac “Fantast” nalazi se na oko 14 km od Bečeja na putu za Bačku Topolu, u centralnom delu Vojvodine. Od Novog Sada udaljen je 60 km, a od Beograda 135 km. Čitav kompleks prostire se na oko 65 ha i obuhvata dvorac, mali kaštel, kapelu Dvorac “Fantast” nalazi se na oko 14 km od Bečeja na putu za Bačku Topolu, u centralnom delu Vojvodine. Od Novog Sada udaljen je 60 km, a od Beograda 135 km. Čitav kompleks prostire se na oko 65 ha i obuhvata dvorac, mali kaštel, kapelu Svetog Đorđa, ergelu trkačkih konja i park.

Dvorac je podigao poznati vojvođanski veleposednik Bogdan Dunđerski, koji je od oca nasledio 2600 jutara zemlje između Srbobrana i Bečeja. Kažu da je velelepan dvorac pored Bečeja podigao iz inata, samo da bi pokazao da nije propao. Kada je sagrađen, dvorac “Fantast” je odslikavao svu moć i bogatstvo svog vlasnika, koji se nikada nije ženio i imao je tri velike ljubavi: žene, konje i vino. Bio je jedan od retkih ljudi koji je uspeo da ostvari svoje snove sagradivši dvorac iz mašte. Bogdan Dunđerski je drugovao sa čuvenim slikarem Urošem Predićem i kad je odlučio da na svom imanju podigne kapelu Sv. Đorđa, u neovizantijskom stilu, Prediću je poverio da oslika ikonostas. Najveći vojvođanski veleposednik je umro 1943. godine, a imanje je zaveštao Matici srpskoj.

Izgrađen u periodu od 1919. do 1923. i predstavlja mešavinu različitih neostilskih formi netipičnih za naše prostore. Sam toranj i četiri ugaone kule su građene u stilu neogotike, dok su oba ulaza urađena u stilu neoklasicizma. Dvorac je ograđen niskim zidom sa dvema monumentalnim kapijama od kovanog gvožđa.

Ergela spada u red najpoznatijih u ovom delu Evrope i tu su odgojena najpoznatija grla u bivšoj Jugoslaviji. Više od polovine celokupnog imanja je nekad zauzimala ergela koja je brojala oko 1400 rasnih konja. Danas se na imanju nalazi oko 80 grla u šest konjušnica, a postoji i staza za trening galopera. Organizovana je škola jahanja, a moguće je i iznajmljivanje konja turistima. U okviru kompleksa se nalazi i park sa mnoštvom različitih vrsta drveća i uredenim stazama za šetnju. Pored hotela, posetiocima su na raspolaganju teniska igrališta, a tu je i pista za male avione.

Dvorac je 1983. pretvoren u hotel. Dobio je ime po konju Fantastu, najboljem konju koje je ergela Bogdana Dunđerskog odgajila.Svetog Đorđa, ergelu trkačkih konja i park.

Dvorac je podigao poznati vojvođanski veleposednik Bogdan Dunđerski, koji je od oca nasledio 2600 jutara zemlje između Srbobrana i Bečeja. Kažu da je velelepan dvorac pored Bečeja podigao iz inata, samo da bi pokazao da nije propao. Kada je sagrađen, dvorac “Fantast” je odslikavao svu moć i bogatstvo svog vlasnika, koji se nikada nije ženio i imao je tri velike ljubavi: žene, konje i vino. Bio je jedan od retkih ljudi koji je uspeo da ostvari svoje snove sagradivši dvorac iz mašte. Bogdan Dunđerski je drugovao sa čuvenim slikarem Urošem Predićem i kad je odlučio da na svom imanju podigne kapelu Sv. Đorđa, u neovizantijskom stilu, Prediću je poverio da oslika ikonostas. Najveći vojvođanski veleposednik je umro 1943. godine, a imanje je zaveštao Matici srpskoj.

Izgrađen u periodu od 1919. do 1923. i predstavlja mešavinu različitih neostilskih formi netipičnih za naše prostore. Sam toranj i četiri ugaone kule su građene u stilu neogotike, dok su oba ulaza urađena u stilu neoklasicizma. Dvorac je ograđen niskim zidom sa dvema monumentalnim kapijama od kovanog gvožđa.

Ergela spada u red najpoznatijih u ovom delu Evrope i tu su odgojena najpoznatija grla u bivšoj Jugoslaviji. Više od polovine celokupnog imanja je nekad zauzimala ergela koja je brojala oko 1400 rasnih konja. Danas se na imanju nalazi oko 80 grla u šest konjušnica, a postoji i staza za trening galopera. Organizovana je škola jahanja, a moguće je i iznajmljivanje konja turistima. U okviru kompleksa se nalazi i park sa mnoštvom različitih vrsta drveća i uredenim stazama za šetnju. Pored hotela, posetiocima su na raspolaganju teniska igrališta, a tu je i pista za male avione.

Dvorac je 1983. pretvoren u hotel. Dobio je ime po konju Fantastu, najboljem konju koje je ergela Bogdana Dunđerskog odgajila.

 

Proba

/ Proba

Turističke informacije

Proba

proba12345

Sopotnica

Prijepolje / Zapadna Srbija / Zlatiborski okrug / Sopotnica

Turističke informacije

Sopotnica

Sopotnica je prvo selo u srednjem Polimlju, koje se našlo u zvaničnoj ponudi  „Odmor na selu“ Turističke organizacije Srbije. Leži na obroncima planine Jadovnik, na nadmorskoj visini od 800 do1.200 m. Od Prijepolja je udaljeno 15 km.
Sopotnica je selo žubornih vrela i vodopada koji su svojim sopotanjem niz litice ka ušću u Lim, reci i selu dali ime. Na izvorišnom delu rečica pravi mnoštvo vodopada  koji se  slivaju u tri veća. Iz njih nastaje vodopad, visine preko dvadeset metara, što predstavlja svojevrsnu atrakciju. Uz zvuk pada vode, rasprskavanje kapi, sjedinjavanja vode i kamena, gubite pojam o vremenu. Ako je sunčan dan, a nalazite se pred vodopadima i slapovima Sopotnice, odsjaj i bljesak prelamanja vode brzo će vas uvesti u svet uzvišenosti i čistote. Područje oko reke Sopotnice proglašeno je uredbom Vlade republike Srbije Spomenikom prirode “Slapovi Sopotnice“ I kategorije. Atraktivni vodopadi i slapovi stvaraju neponovljive ukrase utkane u ambijent drevne seoske arhitekture koju čine vodenice i valjarice.
Zahvaljujući izuzetno očuvanoj prirodi sa prelepim pašnjacima i livadama, svežem i čistom vazduhu, gromkim i neukroćenim slapovima reke Sopotnice, zdravoj i autentičnoj hrani, za ceo ovaj kraj može se reći da je neponovljivi dar prirode.

 

 

Kamena Gora

Prijepolje / Kamena Gora

Turističke informacije

Kamena Gora

Kamena Gora predstavlja jedno od najlepših sela Srednjeg Polimlja. Nalazi se na dvadesetom kilometru od Prijepolja i na prosečnoj nadmorskoj visini od 1200 m. Selo se odlikuje izuzetno očuvanom prirodom, naročito kompleksima četinarskih i listopadnih šuma, pitkim izvorima i čistim vazduhom. Kamena Gora (pravi prirodni rezervat), pružiće vam istinsko uživanje u sagledavanju njenih lokaliteta: etno zaseoka „Guvništa“, Kovčeg stene, Šainovog kraja, Trojana, Ravne Gore, Crnog vrha… Ono što ove lokalitete, pored prirode, čini specifičnim, jeste narodno graditeljstvo.
U gotovo svakom zaseoku sačuvani su stari drveni objekti, koji kao i pre mnogo decenija i danas služe svojoj svrsi.
Simbol sela predstavlja više od 400 godina stari crni bor – “Svetibor“. U ranu zoru najčudesniji doživljaj rađanja Sunca svakako je ispod krošnje višestoletnog bora. Impresivan doživljaj rađanja Sunca, kao pandam Moneovom “Rađanju Sunca“, ostaviće u vama osećaj potpunog saživota sa prirodom. Umesto Moneove vodene površine ispred vas će se pružiti široko prostranstvo purpurnih boja izuzetnih predela Kamene Gore, Sopotnice, visova Durmitora, Bjelasice, Zlatibora, Jadovnika, Pobjenika, Zlatara…
Kako bi Vas dan proveden na ovoj planini uveo u svet prirodnog savršenstva, proputovanje nastavite pešačkom turom do obližnjih sela –Jabuke i Babina. Ova sela Vam otvaraju svoj prostor, proširuju vidike u kome dominiraju uzvišenja, brda, vrtače, uvale i zaravni.