Arhive

Uvrnute šljive

Kuršumlija / Toplički okrug / Uvrnute šljive

Turističke informacije

Uvrnute šljive

Nalaze se oko crkve brvnare nedaleko od sela Prolom, opština Kuršumlija. Predanje veli daje tu 25.juna 1389, uoči Kosovskog boja, pristigla vojska kneza Lazara. Tu su zastali, Bogu se pomolili i pričestili. Šest puta su tokom tog obreda oko crkve obišli. Kako se vojska kretala, za njima se okretalo sve, pa i stabla šljiva. Vojska onda nastavila dalje, u boj i žrtveno postradanje, a stabla za njom ostala uvijena do dana današnjeg, da podsećaju.

Međutim, za ovih 620 go-dina generacije šljiva su se posušile i bile povađene. Mladice se, pak, uvek iznova uvijaju spiralno na isti način, baš kao što se oko njih pletu brojna tumačenja i verovanja. Nauka, zasad, nema logično objašnjenje. I ne čekajući na njega, malo koji posetilac Prolom Banje propusti priliku da poseti ovu crkvu brvnaru i šljivik oko nje.

Sahara Evrope

Južno-Banatski okrug / Vojvodina / Sahara Evrope

Turističke informacije

Sahara Evrope

Deliblatska peščara ili Banatski pesak jedinstvena je peščara u Evropi, a nalazi se u jugoistočnom delu srpske pokrajine Vojvodine, u južnom Banatu.

Ova prostrana oblast površine od oko 300km², čije su glavne peščane mase elipsoidnog oblika okružene plodnim lesnim poljoprivrdnim površinama, proteže se između Dunava i jugozapadnih padina Karpata.

Ovaj spomenik istorije prirode Panonske nizije jedno je od retkih pribežišta za mnoge specifične vrste flore i faune, koje u evropskim i svetskim razmerama predstavljaju prirodne retkosti. Peščara predstavlja geomorfološki i ekološko-biogeografski fenomen ne samo Panonske nizije, već i čitave Evrope.

Najveći deo radnje filma „Ko to tamo peva“ odvijao se u Deliblatskoj peščari. Tu je sniman i film „Boj na Kosovu“.

Deliblatska peščara je tradicionalna destinacija selećih pčelara iz čitave Srbije koji koriste bogatu bagremovu pčelinju pašu, a potom prelaze na prostore pod lipom gde nastavljaju medobranje. Vrlo su cenjeni bagremov i lipov med iz Deliblatske peščare, dok znatno skromine prinose medobranja daje i livadska paša, koju pčelari retko koriste jer je tada u jeku bogata suncokretova paša, dostupna već na njivama na obodu šume.

Mostovi od kamena

Borski okrug / Mostovi od kamena

Turističke informacije

Mostovi od kamena

Prerasti su prirodni kameni mostovi, najčešće tamo gde se kraške reke sužavaju u klisure. Izuzetna su prirodna vrednost i po pravilu zaštićeni zakonom. Udaljenost od naselja i drumova, ipak, štiti ih pouzdanije nego država i zakoni. Pretpostavlja se da su nastali obrušavanjem pećinskih tavanica (Cvijić) ili delovanjem reka ponornica. U istočnoj Srbiji ih ima na više mesta. Jedan od najlepših, prava prirodna atrakcija, svakako je Valja Prerast , predivni kameni most visok 26 metara, udaljen samo 12 kilometara od Majdanpeka. U klisuri reke Vratne, jedne od najlepših u Srbiji, tridesetak kilometara od Negotina, postoje tri prerasta. Visoki su po tridesetak metara, zovu ih Kapije Vratne. Dva su u blizini manastira Vratna (iz XIV veka) i do njih se dolazi za desetak minuta pešačenja. Do trećeg stižu samo iskusni planinari, jer se ide uskim kanjonom dugim oko tri kilometara.

Kakve veze imaju đavo i varoš?

Kuršumlija / Toplički okrug / Južna Srbija / Kakve veze imaju đavo i varoš?

Turističke informacije

Kakve veze imaju đavo i varoš?

Đavolja varoš, potencijalno novo svetsko čudo, skup je od preko dve stotine čudesnih zemljanih kula, visokih od dva do petnaest metara, a širokih od pola do tri metra. Nauka tvrdi da su nastale erozijom zemljišta i da slična pojava postoji još samo u američkoj Bašti bogova. Narod, pak, uporno čuva poznatu legendu o ukletim skamenjenim svatovima. I zaista, kada sve to pogleda izbliza, na obroncima Radan planine u blizini Kuršumlije, čovek pomisli da tu, zaista, „ima još nečega“. Ako planini priđete sa južne strane, parkirate automobil i uzanom šumskom stazom krenete uz Žuti potok ka Paklenoj jaruzi, gde izvire Đavolja voda, sve što ste dotad čuli ili pročitali o tom mestu čudnog imena ustukne pred zaista neverovatnim prizorom. Zanimljivo, vretenasti stubovi nisu i jedini prirodni fenomen ovde. Postoje dva izvora izuzetno mineralizovane i kisele vode. Onaj visoko iznad Paklene jaruge, koji narod zove Đavoljom vodom, deset puta je kiseliji od normalnog i voda se odatle nikako ne sme piti. Drugi izvor izbija na desnoj obali Žutog potoka, ali je slabije mineralizacije i kiselosti.

Najveća ptica u Srbiji

Sjenica / Zapadna Srbija / Zlatiborski okrug / Najveća ptica u Srbiji

Turističke informacije

Najveća ptica u Srbiji

Beloglavi sup je vrsta orla lešinara iz reda dnevnih grabljivica. Impozantne je veličine, raspona krila do tri metra, težine i po desetak kilograma. U prošlosti je mnogo lovljen i trovan, pa je krajem 1980-ih bio pred potpunim istrebljenjem (njihov broj se sveo na svega par jedinki). U lancu ishrane uloga beloglavog supa je jedinstvena i nezamenljiva – isključiva hrana su mu uginule životinje, čime čisti prirodu i sprečava širenje zaraza. Supovi polno sazrevaju sa oko pet godina. Ženka krajem januara polaže samo jedno jaje, na kojem leže oba roditelja. Zahvaljujući brizi društva, u dva jedina staništa beloglavog supa u Srbiji – u klisuri reke Uvac i na Trešnjici iznad Drine – danas živi više od 300 primeraka ove ptice. Tako je kolonija ovih orlova postala najveća na Balkanu i jedna od većih u Evropi.

Kako znate da pričate sa decom poznatih u Srbiji?!

Šumadijski okrug / Centralna Srbija / Kako znate da pričate sa decom poznatih u Srbiji?!

Turističke informacije

Kako znate da pričate sa decom poznatih u Srbiji?!

Poznaću te po… imenu

Vodan, Oprolećovana, Iskra i ostala nova popularna imena u Srbiji
Kao i svaki narod, Srbi su veoma ponosni na svoj jezik i kulturu. E, sad, kao i svaki drugi narod koji živi u vremenu globalizacije – o svemu znaju pomalo a o sebi najmanje.
Obeležje svakog naroda jesu i njegova imena. Kod Srba to bi bila Aranđel, Srboran, Rodoljub, Milica, Mirjana, Višnja, Vladanka, Desanka…
Ipak, u Srbiji je sve manje takvih imena!?
Sa druge strane, sve je više „internacionalnih“ poput Ema, Julija, Iva, Helena, ili, u slučaju muškaraca, onih koja se i na engleskom i drugim svetskim jezicima izgovaraju približno isto: Marko, Aleksandar, Petar…
Pa, kakvih imena najviše ima u Srbiji u poslednje vreme?! Prema podacima koje su saopštili predstavnici opština u Srbiji, u poslednje vreme roditelji novorođenoj deci najčešće daju opisna imena, poput: Vodan, Oprolećovana, Iskra, Željena, Arijana…
A šta je sa imenima dece poznatih?! Ovaj trend najviše su podstakli „popularni“ – deca glumaca, pevača, političara imaju sve ekstravagantnija i neobičnija imena, poput Mihajlo Lajf, Jana Hart, Zora Fejt ili Anđelija Fej. Još čudnije deluju imena koja je svojoj deci dala srpska književnica Isidora Bjelica: sin nosi ime Lav Grigorije, a ćerka Vila Evanđelina. Poznati teniser Janko Tipsarević početkom 2014. postao je otac ćerke koja je dobila ime – Emili.

Prema tome, kada u Srbiji čujete da se neko zove neobično, čak i za strance, velika je verovatnoća da pričate sa nekim od naslednika „poznatih“…

Kako je pegla dospela u vezu s kobasicom?!

Pirotski okrug / Južna Srbija / Kako je pegla dospela u vezu s kobasicom?!

Turističke informacije

Kako je pegla dospela u vezu s kobasicom?!

Iako se kobasica kao nacionalno jelo vezuje za Nemačku, ona je svoj put našla u skoro svakom kraju Evrope. Neke su kobasice deblje, neke tanje. Postoje razne kobasice – pileće, ćureće, vinske, konjske, ljute… I manje-više svuda ih ima u Evropi i svetu. Ali, Srbi, uvek posveženi izučavanju jelovnika i pića za kafanskim stolom, smislili su nešto novo, kada je o kobasici reč – da je peglaju! Doduše, pretpostavlja se da je ovaj način pravljenja kobasice prvobitno bio korišćen u Turskoj, ali su ga Srbi svakako ponovo izmislili i postavili kao nacionalni brend.

Ko je došao na ovu ideju pouzdano se ne zna. Budući da u Srbiji peglanje uglavnom spada u ženske poslove, osnovano se sumnja da je „krivac“ za ovo – ili žena, ili pegla, ili – flaša! U svakom slučaju – ženskog je roda!

Ništa bez ljutine: Peglana kobasica je vrhunski specijalitet proizveden od najkvalitetnijeg mesa umešanog sa začinima. Za pravljanje peglane kobasice najčešće se koriste pažljivo odabrani komadi kozijeg, ovčijeg i junećeg mesa, odnosno „posne“ vrste mesa. Za mnoge najbolje je magareće meso. Peglana kobasica mora biti ljuta ili najmanje diskretno ljuta, jer njena magija je baš u ljutini.

Od pravljenja do peglanja, flašom: Kobasica se nakon punjenja vezuje u obliku slova „U“ i suši na promaji. Prija im pirotska klima, optimalna temperatura treba da bude između minus pet i plus pet stepeni, bez vlage i velikog mraza. Zato je za pravljenje „peglane“, najbolji period kraj novembra – kraj decembra. Tokom perioda sušenja, kobasice se svaka dva-tri dana peglaju (najčešće flašom) – zbog čega se i zovu peglane, nakon čega dobiju oblik potkovice. Tako se iz kobasice izbacuje voda i obezbeđuje njega dugotrajnost.