Sahara Evrope

Srbija od Srca / Neobična Srbija / Sahara Evrope

Deliblatska peščara ili Banatski pesak jedinstvena je peščara u Evropi, a nalazi se u jugoistočnom delu srpske pokrajine Vojvodine, u južnom Banatu.

Ova prostrana oblast površine od oko 300km², čije su glavne peščane mase elipsoidnog oblika okružene plodnim lesnim poljoprivrdnim površinama, proteže se između Dunava i jugozapadnih padina Karpata.

Ovaj spomenik istorije prirode Panonske nizije jedno je od retkih pribežišta za mnoge specifične vrste flore i faune, koje u evropskim i svetskim razmerama predstavljaju prirodne retkosti. Peščara predstavlja geomorfološki i ekološko-biogeografski fenomen ne samo Panonske nizije, već i čitave Evrope.

Najveći deo radnje filma „Ko to tamo peva“ odvijao se u Deliblatskoj peščari. Tu je sniman i film „Boj na Kosovu“.

Deliblatska peščara je tradicionalna destinacija selećih pčelara iz čitave Srbije koji koriste bogatu bagremovu pčelinju pašu, a potom prelaze na prostore pod lipom gde nastavljaju medobranje. Vrlo su cenjeni bagremov i lipov med iz Deliblatske peščare, dok znatno skromine prinose medobranja daje i livadska paša, koju pčelari retko koriste jer je tada u jeku bogata suncokretova paša, dostupna već na njivama na obodu šume.