Стари град

Стари град • Град Београд
Београд / Стари град

Туристичке информације

Стари град

Централна београдска општина Стари град налази се у старом градском језгру и на њој живи око 70.000 становника. Стари град је епицентар урбаног живота Београда и свих туристичких, културних, политичких, образовних и пословних активности.

Београдску тврђаву, једну од најстаријих и најлепших европских фортификација, чине Горњи и Доњи град са источним и западним подграђем. Саграђена је још у доба Римљана, крајем старе и почетком нове ере, данас је просторна културно-историјска целина са статусом културног добра од изузетног значаја. Калемегдан је парк који са Београдском тврђавом чини јединствену целину, а састоји се од Великог и Малог Калемегдана. Просторна културно-историјска целина Косанчићев венац обухвата битна историјска здања, као што су Саборна црква, Патријаршија, Конак кнегиње Љубице, кафана „?“…

Кнез Михаилова улица је жила куцавица Београда, у којој су сазидане куће најбогатијих београдских породица и угледних трговаца, као и здања попут Српске академије наука и уметности. У њеном наставку је Трг Републике, окружен Народни музејом, Народним позориштем и Домом Војске, са спомеником Кнезу Михаилу Обреновићу у центру. На Студентском тргу су Задужбина Илије Коларца и Капетан Мишино здање у којем је Ректорат Универзитета у Београду.

На Дорћолу се налази се Споменик браниоцима Београда, црква Александра Невског, Јеврејски историјски музеј и Бајракли џамија. Скадарлија, боемска четврт, са многобројним старим кафанама, чува уметнички дух Београда. На Старом граду су и Палата „Београд“, Дом Народне скупштина Републике Србије, Стари двор (данас седиште градоначелника Београда) и Нови двор (данас седиште председника Републике Србије).