Раковица

Раковица • Град Београд
Београд / Раковица

Туристичке информације

Раковица

Општина Раковица се налази на јужном делу Београда, у доњем току Топчидерске реке и од центра је удаљена 10 километара. Простире се на површини од 4647 хектара и има 108.413 становника. Најстарија насеља на територији општине Раковица су села Кнежевац и Ресник, а у њеном саставу су и насеља Кошутњак, Канарево брдо, Миљаковац, Видиковац, Лабудово брдо, Петлово брдо и Кијево.

Миљаковачка шума налази се на падинама изнад раковичког насеља Миљаковац, а изнад леве стране долине Манастирског потока, на површини од 86 хектара. Парк-шума Кошутњак, простире се на 330 хектара и припада општинама Савски венац, Чукарица и Раковица. Заједно са Топчидером чини јединствену еколошку и културно-историјску целину и једно је од најпопуларнијих београдских излетишта. На Кошутњаку се налазе Хајдучка чесма, где су се, по предању, на Ђурђевдан окупљали хајдуци, а после Другог светског рата саграђен је и Спортско-рекреативни центар „Пионирски град“. Вештачко језеро Паригуз, у подножју планине Авала, у Реснику, дугачко је 700 метара, широко 120 м, а дубоко 12,5 метара и настало је 1990.

Манастир Раковица се првобитно налазио у близини подавалског села Раковице, до краја 16. века, када су га Турци до темеља разорили. Манастир се данас налази на Кружном путу, према Авали, 11 километара од центра Београда. У њему су сахрањени српски патријарси Димитрије и Павле.