Петровац на Млави

Петровац на Млави • Источна Србија
Браничевски округ / Источна Србија / Петровац на Млави

Туристичке информације

Петровац на Млави

Петровац на Млави, како му сам назив каже, је општина у централној Србији која се налази на реци Млави и има око 35.000 становника.

Ова општина позната је по квалитетној води коју има услед развијене хидрографске мреже коју чине реке Млава, Бусур, Витновница и Шетоњска река. У Петровцу има неколико извора попут крашких врела „Бигар“ и „Решковица“. У овој општини се налази и лековити извор из горњачке клисуре Недавно се појавио извор изузетно лековите воде на месту званом „Тишина“ или „Мучило“. Показао се као изузетно делотворан за болести бубрега жучи и друге болести.

На десет километара од Петровца налази се бања Ждрело, место на којем извире термоминерална вода температуре 40 степени.

У овој општини налазе се многе природне лепоте. У радијусу од 50 километара ту су Горњачка клисура, манастири Витовница, Горњак и Ждрело са конацима, река Млава, планине Велики и Мали Вукан са бројним врелима, изворима и налазиштима геолошких фосила… У ближој околини су Врело Млаве са рибњацима и хотелом, Крупајско врело са поточаром и топлим извором поред хладног врела, златоносни Пек у Нересници, пећина Церемошња…