Палилула

Палилула • Град Београд
Београд / Палилула

Туристичке информације

Палилула

Општина Палилула је, по величини, највећа општина Града Београда и простире са на 44.661 хектара, од чега ужи градски део заузима 4.536 hа, а на њој живи 155.902 становника. Простире се на обе обале Дунава, које повезују Панчевачки мост и Пупинов мост. Територија Општине Палилула састоји се од три комплексне целине – градске у самом центру Београда, приградске и сеоске. На левој обали Дунава Палилула захвата насеља Крњача, Борча, Црвенка, Овча, Ковилово, Падинска Скела, Јабучки Рит, Глогоњски Рит, Бесни Фок, Врбовски, Дунавац, Товилиште и Прелив.

На Палилули се налази осам факултета, као и Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, а ту су и Мало позориште „Душко Радовић“ и Дечји културни центар Београд. Од спортских објеката, поред Омладинског стадиона, препознатљива је и по Спортско-рекреативном центру „Ташмајдан“, са истоименим базеном и стадионом, Халом „Пионир“ и Леденом двораном, као и БГ Спортским центром Ковилово.

Подручје Панчевачког рита, као и потез Сланци – Велико село, значајан су потенцијал ловног спорта и ловног туризма Палилуле. У Београду се најбоље пеца на палилулским обалама Дунава и његових канала и рукаваца (Црвенка, Себеш, Дунавац, Мокри Себеш…). Дунав је Палилули подарио бројне аде, канале и рукавце, међу којима су и Јојкићев Дунавац, Борчански канал, Визељ, Караш, Илићев дунавац… На десној обали Дунава налази се Ада Хуја са заливом звани Карлица. У висини Великог Села на Дунаву налазе се аде Форконтумац или Велика Шваб и Ада Чакљанац. Занимљив терен за љубитеље лова на ситну дивљач јесте Мало ратно острво на коме се у пролеће и лето гнезде колоније жуте, мале беле и ноћне чапље.