Лучани

Труба и шљиве
Моравички округ / Централна Србија / Лучани

Туристичке информације

Лучани

Лучани је општина која се налази у југозападном делу централне Србије, недалеко од Чачка. Реч је о једној од мањих општина у Србији која броји свега 5.000 становника. Осим, наравно, у време Сабора трубача у оближњој Гучи, када се популација повећа и неколико пута, и то од становника из готово свих крајева света. Наиме, општина Лучани је домаћин највећег светског фестивала који слави један музички инструмент – трубу. И то на сасвим специфичан, српски начин.

Док већи део света трубу везује за неки оркестар озбиљне или џез музике, труба је за Србе нешто попут музичког опијума за дивљи плес по столовима, столицама и свему на шта можете да се попнете! Трубачи или српски џез представљају аутентичан део српског идентитета, а на овим инструментима изводе се многе популарне традиционалне нардоне песме у Србији. Управо у славу овог инструмента – чији су оркестри незаобилазни на српским свадбама – у Гучи се сваке године одржава Фестивал трубе који окупља посетиоце из свих крајева света.

Али, мимо дана Гуче, лучани су један миран пољопривредни крај препун воћњака, поготово засада шљива – воћке од које се пече шљивовица, национално пиће Срба.