Крупањ

Крупањ • Западна Србија
Мачвански округ / Западна Србија / Крупањ

Туристичке информације

Крупањ

Крупањ се налази у центру области Рађевина, на 280 м надморске висине, у подножју Јагодње, Борање и Соколске планине. Цео овај крај добио је име по војсковођи Рађу, великом витезу кнеза Лазара, који је прославио и заштитио Рађевину од мађарских и турских завојевача. Рађевски вис по громади камена који представља његов споменик носи име Рађев Камен. На Јагодњи, Борањи и Соколској планини, постоји више споменика од којих се истичу Соко град (тврђава из 15. века) и Мачков Камен (највеће поприште борби на почетку првог светског рата). Код Крупња је и старо богумилско гробље из 14. века, а у суседном Добром Потоку црквица старија од Троноше.

Туризам је по највећа перспектива ове области Западне Србије, због привлачних, занимљивих и разноврсних туристичких садржаја. Угодна микроклима, чист ваздух и планинска вода су еколошки недирнути, јер нема индустријских загађивача. Специфична клима овог краја, свеже ноћи у најтоплијим летњим данима, пружају идеалне услове за оне који не воле спарне ноћи као и за спортисте. Спортски туризам је најактуелнији, јер Крупањ има све спортске терене и модерно изграђену спортску дворану.

 Соко град – Соко град, замак у облацима, кикад нико није тачно утврдио ко је и кад подигао. Предање каже да овај град није никад нико освојио, па је отуд, у време Османлија, популарно назван „Невеста султанова“. Подигнут на високој, готово вертикалној стени, коју са три стране окружују литице дубоке и до двеста метара., лако је брањен, а у исто време, тако недоступан, силио је своје станаре у покоравању, мрцварењу и сатирању оближње раје. Зато, 1862. год. по изласку Турака, Срби су га  срушили. Овог замка од кога се зазирало више нема, а надомак његових темеља у рушевинама, обраслим у коров и шибље, изникао је нови замак, као из руских бајки, који све више људи обилази. Тај замак је манастир, а за место градње манастира изабран је плато испод литице стена на којима је био Соко град, место на којем је у турско доба била пијаца српског робља.

 Мачков Камен  – Јагодња је нижа планина из групе Подринских планина, са највишом тачком Мачков Камен (923 м). Овде се одиграла чувена битка 1914. год. у склопу борби на Дринском мостобрану. На врху шумовите, питоме планине, која је добила име по обиљу шумских јагода, подигнута је спомен-костурница истовремено кад и спомен-црква у Крупњу, у чијој се крипти такође чувају кости изгинулих ратника. Ту се налази и врх Кошутња Стопа са 940 м надморске висине.

Оаза у Змајевцу – Крупањско излетиште представља пријатан кутак за одмор, направило га је Риболовачко удружење, на својој парцели, коју је осамдесетих година добила од Скупштине општине Крупањ.