Костолац

Костолац • Источна Србија
Браничевски округ / Источна Србија / Костолац

Туристичке информације

Костолац

Костолац је општина која се налази недалеко од Београда и има око 13.500 становника. На простору општине Костолац налази се Виминацијум, археолошко налазиште из првог века где се некада налазио велики римски војни логор, а касније је био и главни град римске провинције Горње Мезије. Виминацијум спада у једно од најзначајнијих археолошких налазишта у Србији. Археолошким ископавањима пронађене су гробнице, терме, гробница цара Хостилијана, као и амфитеатар са 12.000 места што га чини највећим амфитеатром на Балкану.

Уз Виминацијум у Костолцу се налази и Маргум, локалитет из праисторијског доба и римско утврђење, Рукумија из бронзаног доба и Малинац, праисторија и бронзано доба. Код Кличевца је пронађена светски позната фигура Велике мајке из бронзаног доба – Кличевачки идол.

Костолац је у Србији познат по термоелектрани Косотлац која је једна од највећих у Србији и изузетно важна за енергетску стабичност целог региона. Костолац је био међу општинама које су маја 2014. погођене катастрофалним поплавама које су уништиле готово целокупно подручје ставивши га под воду. Србија улаже велика средства да се поправи стање у Костолцу и поврати квалитет живота.