Књажевац

Књажевац • Источна Србија
Источна Србија / Зајечарски округ / Књажевац

Туристичке информације

Књажевац

На истоку Србије, на граници са Бугарском, налази се општина Књажевац која има око 19.000 становника. Седиште општине је у граду Књажвцу који се налази у долини реке Тимок, између Сврљишког и Трговишког Тимока. Град Књажевац познат је и по старом имену Гургусовац, а данашње име добио је 1859. по кнезу Милошу Обреновићу.

Најлепши део града чини такозвана Стара чаршија – центар Књажевца  ком се налазе грађевине из 19. века. Центар града је испресецан са седам мостова који леже на две реке, па се због тога Књажевац назива и Мала Венеција.

У околини града се налазе две планине – Стара планина (са својим Завојским језером)  и Тупижница. У овој општини веома је популаран сеоски и ловни туризам.

У Књажевцу је могуће истовремено уживање и на снежним падинама Старе планине и у термалним бањским водама (Ргошка бања) у истом дану, што је чини посебном општином за овај предео Србије.

Ове године, од 13. до 15. јуна, у Књажевцу ће се одржати „викенд адреналина“, такмичење које организује Савез екстремсних спортова Србије.