Кладово

Кладово • Источна Србија
Источна Србија / Борски округ / Кладово

Туристичке информације

Кладово

На путу за Румунију, уз сам Дунав, недалеко од Ђердапа – једне од највећих брана на свету, налазе се град и општина Кладово. Општина има око 24.000 становника, од тога 10.000 живи у самом граду Кладову а остали у околним селима. Кладово је најпривлачније управо због хидроелектране Ђердап која је у непосредној близини, као и Дунава са чије друге стране лежи Румунија.

И овај део Србије богат је бројним историјским споменицима. Ту су Трајанова табла и остаци Трајановог моста. Реч је о обележјима која је за собом оставио римски цар Трајан око 100. године нове ере. Недалеко од Трајанових обележја налази се и утврђење Диана које је подигнуто је почетком првог века и било је намењено стационирању римских војних јединица који су чували Дунав који је представљао северну границу Римског царства. Готово 14 векова касније Турци су подигли своје утврђење – тврђаву Фетислам, што у преводу значи „Победа ислама“ са циљем да утврде своје позиције на овом стратешки важном делу реке, будући да је то најистакнутији део копна према (данас румуснкој) страни Дунава.

Свакако најзнаменитија грађевина овог дела Србије јесте хидроцентрала Ђердап која се налази између Румуније и Србије и представља једну од највећих хидроелектрана у свету! У Кладову се налази и археолошки музеј Ђедрап у ком се чува велико антрополошко наслеђе из овог подунавског предела.