Ивањица

Лековит ваздух и нетакнута историја
Моравички округ / Централна Србија / Ивањица

Туристичке информације

Ивањица

Ивањица се налази на југозападу Србије, од Београда удаљена 224 км, а са општинама Лучани, Чачак и Горњи Милановац чини Моравички округ. Лежи на обали реке Моравице која извире на планини Голији. Налази се на надморској висини од 468 м и проглашена је ваздушном бањом на простору од 2.156,50 ха уредбом Владе Републике Србије.

Од културно-историјских споменика издвајамо:

Цркву Св. Цара Константина и Царице Јелене подигнуту 1836 године,

«Камени мост» на реци Моравица саграђен 1904. године који је највећи једнолучни мост на Балкану, саграђен по принципу клинова, без везивног материјала. Градили су га италијански мајстори 1906. године од великих камених блокова. Још увек се користи за саобраћај и прелазак пешака.

Електричну централу на Моравици саграђену 1911. године и то је била пета хидроцентрала у Србији, са прелепим водопадом који је визуелни симбол Ивањице. Још увек је у функцији (осветљава градски парк), али је претворена у музеј.

Црква Лазарица – налази се на брду изнад Ивањице на 780 м надморске висине, 4 км од града. Према предању на овом месту је сахрањен Бошко Југовић.

Манастир Ковиље – Храм се налази у селу Смиљевац, на 25 км југозападно од Ивањице. Изграђен је у стени поред реке. Име потиче од истоименог села подно планине Јавор. Манастирски комплекс чине две цркве. Прва је посвећена Св. Арханђелима Михаилу и Гаврилу, а друга Св. Николи.

Хаџи-Проданова пећина је комбинација важног туристичког, спелеолошког и археолошког објекта. Налази се надомак града на само 10 километара на надморској висини од 600 м. Налази се у долини Рашћанске реке. Поред предивних дворана са сталагнитима и сталактитима у пећини су пронађени вредни предмети из доба праисторије.

Идући узводно реком Моравицом на 15 км од Ивањице почиње да се уздиже планина Голија. Голија је једна од најлепших и шумама најбогатијих планина у Србији. Голија је у облику потковице и простире се између Ибра, Моравице, Пештера и Радочела. Tу je и Тичар језеро на Дајићком брду на надморској висини од 1500 м , затим језеро на Округлици настало 1974. године након земљотреса у Румунији и Кошаниново језеро. Ту су и предивни водопади на реци Изубри који плене својом лепотом. Када се попнете на врх Голије имате утисак као да сте на врху света, јер вам се пред очима пружа поглед где видите половину Србије. Њени предивни терени са доста снежних дана у години су идеални за развој зимских спортова као и целокупног развоја планине Голије. Не треба прескочити пуно извора са чистом планинском водом, преко 100 врста лековитог биља, много дивљачи и реке и потоке пуне племените рибе (поточне пастрмке, кркуше и др…).

Јавор je oбрастао је листопадним шумама и познат је по честим изворима чисте воде. Највиши врх је „Василијин врх“ 1520 м н.в. Село Кушићи – 12 км од Јавора према Ивањици је данас врло интересантно место за туристе, због идеалне надморске висине око 1000 м, борове шуме, концентрације јона и руже ветрова и као такви представљају погодно место за лечење бронхитиса и астме. У овом селу је у последње време у експанзији сеоски туризам.