Град Лесковац

Град Лесковац • Јужна Србија
Јужна Србија / Јабланички округ / Град Лесковац

Туристичке информације

Град Лесковац

Када се помене Лесковац, људи у Србији увек имају следеће асоцијације: југ, јужњаци, Лесковачки возић, Лесковачка мућкалица, лесковачки нагласак. Лесковац, б(р)е!

Овај град-општина на југоистоку синоним је за јужњачки дух и менталитет овог дела Србије. Срдачни, гласни, вредни – и у раду и у кафани – Лесковчани су један од најистакнутијих цветова шароликости Србије.

Довитљивост и необичност духа људи овог краја осликан је и у архитектури. На пример, у граду се налази Црква оџаклија, специфична по томе што уместо звоника и крста има оџак. Заправо, главна атракција Лесковца су његови људи и менталитет.

Кроз град протиче река Ветерница а пратећи њен ток проћићете необичне пределе очуване и на тренутке сурове природе. На десет километара од центра града налази се најпопуларније лесковачко излетиште – Пашина чесма, где Лесковчани обично иду за Првомајски уранак који је у Србији веома популаран догађај. Друга популарна дестинација надомак Лесковца је планина Кукавица која је позната као ловиште срндаћа, јаребица, фазана и дивљих свиња, али је ова планина позната и по реци Вучјанки која извире на 1000 метара надморске висине и позната је по више природних базена за купање. Ту је и Сијаринска бања која датира још из времена када су ове просторе походили стари Римљани.

Недалеко од Лесковца налази се Грделичка клисура – један од најстрмијих и најнеприступачнијих делова Србије у који су уложена огромна средства какоа би се, како – тако, учинио проходним за саобраћај.

Имајући у виду да се Лесковац налази на раскрници путева и да је такву улогу имао и у прошлости, овај део Србије има богату историју. Ту се налази Царичин град који је подигао византијски император Јустинијан, као и археолошки локалитет Хисар.

Jедна од најпопуларнијих манифестација у Лесковцу је „Роштиљијада“. Наиме, овај део Србије познат је по добром роштиљу, а да би се видело ко је у Лесковцу најбољи, сваке године се организује такмичење. Овај својеврсни сајам меса и ждрања веома је популаран и према тврдњама из локалне администрације за седам дана трајања привуче око 450.000 људи.