Црна Трава

Црна Трава • Јужна Србија
Јужна Србија / Јабланички округ / Црна Трава

Туристичке информације

Црна Трава

Општина Црна Трава налази се на југоистоку Србије, недалеко од Власинског језера, једне од највећих атракција овог дела Србије. Реч је о малој и релативно слабо развијеној општини са свега 2.500 становника.

У овој општини се налазе реке Чемерница и Власина на којима се налази неколико мостова са којих се пружа поглед на околну природу. Овај крајње рурални крај Србије у зимским периодима често је тешко доступан.

Са друге стране, мали број становника и одсуство индустријализације учинили су да овај предео Србије буде препознат по дивљој природи. Тако се на оронцима оближњих планина Чемерника, Острозуба или на Власинској висоравни неретко могу видети дивље свиње или дивљи коњи.

Власинско језеро важи за туристичку краљицу југоисточне Србије. Простирући се на површини од 16 километара и на надморској висини од 1213 метара, Власинско језеро је највеће и највише вештачко језеро у Србији. Језеро се налази на територији општине Сурдулица и формирано је на месту где је истицала река Власина. Специфичност овог језера јесу и плутајућа острва, настала распадањем маховине, која се померају, буквално – како ветар дува.

Према легенди, у језеру је живео водени бик по имену Аламуња. Ово „српско чудовиште из Лох Неса“ нико није видeо ни снимио, мада су пецароши из околних села пуни риболовачких прича о сусрету са овом непознатом немани.