Чајетина

Златибор • Западна Србија
Западна Србија / Златиборски округ / Чајетина

Туристичке информације

Чајетина

О постанку имена данашњег Златибора постоје три легенде: „По првој се мисли да је име добио по белим боровима са жутом четином, боје старог злата, који су некада прекривали таласасте падине Златибора. Од тих борова остао је само један примерак (у селу Негбини) коме је дато научно име ПИНУС СИЛВЕСТРИС ВАРИЕГАТА ЗЛАТИБОРИЦА, по инж. Омановизу који је вршио проматрање ових четинара. По другој легенди се каже да је Златибор добио име по богатству борове шуме, којом су се досељеници из Црне Горе и Херцеговине, хвалили: „Златан је то бор!“. Трећа легенда каже да је своје име добио по суватима (пашњацима) који с јесени добијају жуту боју, боју злата. Која је од ових легенди истинита процените сами, или дођите на Златибор. Можда ћете у песми борова чути неку нову причу…“ Златибор се налази у Западној Србији око 230 км од Београда.Преко Златибора пролази магистрала која од Београда води ка Приморју.Обухвата велику висораван која се простире од од Камисне на северу до Борове Главе на југу и од Лисицине на западу до Катуснице на истоку.
У непосредној близини Златибора, налазе се бројни културно-историјски и ентолошки споменици и атракције. Музеј под отвореним небом „Старо село“ је заправо аутентицно село из XИX века. Једна од најлепших железницких траса на свету, пролазила је до 1974. непосредно крај Златибора, Мокром Гором. Воз данас поново саобраца, као туристицка атракција. Парна локомотива пробија се кроз стеновите теснаце, усеке, трасом на којој пруга прави необицну путању у облику броја 8, те се и назива „шарганска осмица“.
Златиборску висораван, ција надморска висина износи око 1000 м, окружују планински венци: Торник (1496), Цигота (1422),Кобиља глава (1178), Градина (1177) и други. Златибор је планина изузетне лепоте. Пространи пропланци, бујни пасњаци,планински потоци и пријатна клима, убрајају ову планину медју најлепсе. Због повољне климе Златибор има и веома бујну вегетацију. Најбројније су ливаде на којима расте 120 врста најразноврснијих трава и сума – листопадне (буква, храст,бреза липа) и -цетинари(бели и црни бор, јела,смрца итд.) Клима Златибора је повољна и за лецење бронхијалне астме и других алергијских обољења. Богаство фауне на овим просторима цине дивље зивотиње које стално насељавају овај крај или се повремено појављују.Овде су стално присутни медвед, вук,лисица, дивља свиња, срна, зец, јазавац,веверица и друга ситна дивљац.Такодје и птице су расноврсне и бројне. Реке и потоци Златибора су богати разним врстама рибе: кленом, кркушом, пастрмком, младицом и липљаном. Златибор има и своје изворе природне минералне воде.Један од њих је бања Вапа, код села Розанства ција вода има лековита својства код козних обољења и болести оцију. Рибницко језеро је један од горских бисера Златибора.