Град Чачак

Град Чачак • Централна Србија
Моравички округ / Централна Србија / Град Чачак

Туристичке информације

Град Чачак

Чачак је један од већих градова централне Србије које је незаобилазно на путу ка југозападу земље. Значајан је по томе што се у његовој непосредној близини налазе три бање које спадају међу водеће у Србији. Поред тога, Чачак је веома значајан и услед чињенице да су из овог места потекли људи који су обележили српску културу, као што су Надежда Петровић, Владислав Петковић Дис, Бранко В. Радичевић, Радомир Михаиловић Точак, Бора Ђорђевић, а ово место је дало и велике српске војнике и официре као што су били Војвода Степа Степановић (чија велика биста се налази у центру града, непосредно испред главне градске поште а наспрам куће у којој је живео до смрти), Јован Курсула или топџија Танаско Рајић. Чачак је град богате историје и у њему се налази Међупоштански историјски архив који брине о архивској грађи у том делу Србије. Зграда историјског архива је саграђена 1877. године и због своје лепоте и старости представља споменик од великог културног значаја за Србију.

Чачак је град који свој развој везује за реку Западна Морава на којој се често организују регате и излети.

У непосредној близини Чачка налази се Овчарско-Кабларска клисура, која је, поред природне лепоте, позната и као „Срспка Света гора“ због великог броја манастира који се ту налазе.

Близу Чачка налазе се познате српске бање: Овчар бања, Атомска бања и Слатинска бања.

АРХЕОЛОШКА НАЛАЗИШТА

За оне који воле авантуру и истраживање Чачак ће представљати посебно задовољство будући да се у његовој области налазе значајни археолошки локалитети. У самом центру града налазе се римске терме које су јасно видљиве. У селу Мојсиње налазе се гробнице које показују да су управо на том месту сахрањивани мртви у протеклих хиљаду година. Недалеко од Чачка је и утврђење Градина на планини Јелици где су нађени трагови развијеног културног живота још од осмог века пре нове ере. Ово место представља жив археолошки локалитет и истраживања су још у току.

КРАЂЕНИЦА

Историја Србије, али и Балкана и овог дела Европе уопште, нераскидиво је повезана са страдањем које је пратило бројне сукобе који су задесили ове крајеве. Управо се недалеко од Чачка налази један бизаран природно-историјски споменик који носи пелчат страдања – пећина Крађеница у којоје се 1814. године десио стравичан догађај – људи из околних села, страхујући од турских војника, ту су нашли скровиште. Пошто су их Турци отркили, нису ни улазили у пећину већ су на улаз набацал грање и сламу и запалили их. Сви људи у пећини, укључујући и жене и децу, угушили су се од дима односно када. Због тога ова пећина носи име Кађеница.