Босилеград

Босилеград • Јужна Србија
Јужна Србија / Пчињски округ / Босилеград

Туристичке информације

Босилеград

На крајњем југоистоку Србије, на тромеђи са Бугарском и Македонијом, лежи Босилеград – једна од најсиромашнијих општина у држави. Седиште општине је у граду Босилеграду, који носи име по граду Босилу који је некада владао тим крајем.

Општина Босилеград има око 10.000 становника, претежно бугарске националности.

Сиромаштво, слаба економска развијеност и суровост природе учинила је овај крај једним од највише дивљих руралних подручја у Србији.

Босилеград је посебно познат по свом веома карактерном градоначелнику, Владимиру Захаријеву, који је већ годинама води општину и познат је по томе што је на локалним весељима и прославама главни забављач.

Планина Дукат налази се на 1400 метара надморске висине, а њен највиши врх – Црноок, висок је 1881 метар. Лета су прохладна, а зиме јаке, дуге и изузетно хладне. На западном делу планине Дукат налази се истоимено село које данас има једва 400 душа, махом старих људи. Пут који пролази кроз ово село, а који има статус регионалног пута, није чак ни асфалтиран. Тако се неретко дешава да аутобус који до овог села долази само једном недељно, у зимским периодима уопште и не иде. О томе колико назив ове планине делује иронично када се погледа живот на њој, сведочи и чињеница да се на Дукату сусрећу две најсиромашније општине у Србији – Босилеград и Трговиште.