Бечеј

Бечеј • Војводина
Војводина / Јужно-Бачки округ / Бечеј

Туристичке информације

Бечеј

Бечеј се налази у централном делу Потисја, на северу Србије, удаљен је око 130 км од Београда и 50 км од Новог Сада. Општину Бечеј чине насеља: Бечеј, Бачко Градиште, Бачко Петрово Село, Милешево, Радичевић и Пољаница.

Значајно богатство овог града представљају термалне воде. Захваљујући њима у Бечеју од 1904. године постоји Градско купатило, данас Јодна бања. У њеној непосредној близини налази се Омладински спортски центар са затвореним и отвореним олимпијским базеном, Горански парк и расадник и хотел „Бела лађа“ који заједно чине изузетан комплекс за посетиоце у непосредној близини излетишта на Тиси.

На удаљености од око 12 километара од Бечеја у правцу пута Бечеј-Бачка Топола налази се дворац који је двадесетих година 20. века изградио познати велепоседник Богдан Дунђерски. Данас је он преуређен у хотел „Фантаст“ високе Б категорије. У непосредној близини се налази и капела. Иконостас на капели, фреске на зиду и мозаик над улазом је дело академског сликара Уроша Предића. Читав комплекс се налази у саставу ПИК Бечеј. Ту се налази и позната ергела чије услуге туристи могу користити. Изванредни су и терени за ловни туризам.

Територијом општине протиче река Тиса, а ту је и Велики бачки канал, Бељанска бара као и низ мањих канала богатих рибом што све омогућава велики извор за љубитеље риболова. „Рибњак Бечеј“, који се налази између Бечеја и Бачког Градишта, пружа добре терене за спортски риболов, а у његовом саставу налази се рибљи ресторан.

Археолошки налази потврђују континуитет људских насеља још из времена праисторије, а први писани помен имена Бечеја датира из 1091. У центру града су Градска кућа, Задужбина баронице Еуфемије Јовић, као и Православна црква, саграђена 1851.