Град Ваљево

Град Ваљево • Западна Србија
Колубарски округ / Западна Србија / Град Ваљево

Туристичке информације

Град Ваљево

Ваљево je град са изузетним географским положајем: лежи на чак пет водотока (на реци Колубари, која настаје од две бистре воде, Обнице и Јабланице, затим Градац и Љубостиња). Окружен је огранцима планина Повлен, Маљен, Јабланик и Медведник које граду дају увек пријатно свеж ваздух. Данас је значајан привредни, културни и друштвени центар. Ваљева је од Београда удаљено свега 100 км.

Најстарији део Ваљева зове се Тешњар и један је од најсликовитијих четврти у Србији са својом калдрмом, старим кућицама из XIX века, натписима занатлија и кафанама. на другу страну колубаре води неколико мостова, централни води до Трга војводе Мишића на којем се налази и споменик.

Река ГрадацКлисура реке Градац са својим притокама представља једно од ваљевских чуда. Река је изузетно богата  живим светом и подземним облицима крашке ерозије.На речном току дужине 12км налази се много воденица и рибњака.

Бранковина – Надомак Ваљева (12 км) налази се село Бранковина. Са правим називом “село пуно историје“ Бранковина је своју славу стекла током драматичних збивања у 19. веку, а посебно као родно место и завичај низа личности значајних за српску историју и културу. Скоро све у овом селу везано је за породицу Ненадовића. Аутентичност амбијента, историја и културни значај учинио је овај простор привлачним за посетиоце, за различита културна догађања и манифестације. Чини је велики зелени парк, природно оформљен и потоком подељен на два дела. Смештен је у питомој долини и веома је приступачан. Бранковина својом ненаметљивом лепотом, духом и миром који зрачи није оставила никог равнодушним, па су многи попут нобеловца Иве Андрића писали о том предивном споју историје, културе и природе.

Манастир Ћелије налази се југозападно од Ваљева, недалеко од села Лелић, подно Повлена. Удаљен 7 км од Ваљева манастир датира из XIV века. Авас Јустин је привлачио људе жељне  духовних порука и правних савета, захваљујући коме манастир и данас ужива велики углед у свету. Манастир Лелић налази се у истоименом селу удаљен око 10 км од Ваљева. То је задужбина епископа Николаја Велимировића нашег највећег духовника и просветитеља, доктора филозофије Оксфордског Универзитета, аутора бројних духовних и филозофских дела, који је канонизован у светитеља 2003. год. У цркви се налазе мошти владике Николаја. Манастир Пустиња је смештен у прелепом, живописном амбијенту кањона реке Јабланице на око 30 км од Ваљева. Посвећен је Ваведењу Пресвете Богородице. Манастир Јовања је посвећен рођењу Јована Крститеља. Удаљен је само 6 км од Ваљева.

ДивчибареВаздушна бања Дивчибаре је идеално место за одмор, рехабилитацију и рекреацију. Дивчибаре, висораван на планини Маљен са традицијом од 100 година, има просечну надморску висину од 1000 метара. Удаљено је 38 км од Ваљева и 110 км од Београда. Епитет “ваздушна бања“ потиче од благотворности Дивчибара за дисајне органе, која настаје сударањем морске, карпатске и панонске климе.