Grad Valjevo

Grad Valjevo • Zapadna Srbija
Kolubarski okrug / Zapadna Srbija / Grad Valjevo

Turističke informacije

Grad Valjevo

Valjevo je grad sa izuzetnim geografskim položajem: leži na čak pet vodotoka (na reci Kolubari, koja nastaje od dve bistre vode, Obnice i Jablanice, zatim Gradac i Ljubostinja). Okružen je ograncima planina Povlen, Maljen, Jablanik i Medvednik koje gradu daju uvek prijatno svež vazduh. Danas je značajan privredni, kulturni i društveni centar. Valjeva je od Beograda udaljeno svega 100 km.

Najstariji deo Valjeva zove se Tešnjar i jedan je od najslikovitijih četvrti u Srbiji sa svojom kaldrmom, starim kućicama iz XIX veka, natpisima zanatlija i kafanama. na drugu stranu kolubare vodi nekoliko mostova, centralni vodi do Trga vojvode Mišića na kojem se nalazi i spomenik.

Reka GradacKlisura reke Gradac sa svojim pritokama predstavlja jedno od valjevskih čuda. Reka je izuzetno bogata  živim svetom i podzemnim oblicima kraške erozije.Na rečnom toku dužine 12km nalazi se mnogo vodenica i ribnjaka.

Brankovina – Nadomak Valjeva (12 km) nalazi se selo Brankovina. Sa pravim nazivom “selo puno istorije“ Brankovina je svoju slavu stekla tokom dramatičnih zbivanja u 19. veku, a posebno kao rodno mesto i zavičaj niza ličnosti značajnih za srpsku istoriju i kulturu. Skoro sve u ovom selu vezano je za porodicu Nenadovića. Autentičnost ambijenta, istorija i kulturni značaj učinio je ovaj prostor privlačnim za posetioce, za različita kulturna događanja i manifestacije. Čini je veliki zeleni park, prirodno oformljen i potokom podeljen na dva dela. Smešten je u pitomoj dolini i veoma je pristupačan. Brankovina svojom nenametljivom lepotom, duhom i mirom koji zrači nije ostavila nikog ravnodušnim, pa su mnogi poput nobelovca Ive Andrića pisali o tom predivnom spoju istorije, kulture i prirode.

Manastir Ćelije nalazi se jugozapadno od Valjeva, nedaleko od sela Lelić, podno Povlena. Udaljen 7 km od Valjeva manastir datira iz XIV veka. Avas Justin je privlačio ljude željne  duhovnih poruka i pravnih saveta, zahvaljujući kome manastir i danas uživa veliki ugled u svetu. Manastir Lelić nalazi se u istoimenom selu udaljen oko 10 km od Valjeva. To je zadužbina episkopa Nikolaja Velimirovića našeg najvećeg duhovnika i prosvetitelja, doktora filozofije Oksfordskog Univerziteta, autora brojnih duhovnih i filozofskih dela, koji je kanonizovan u svetitelja 2003. god. U crkvi se nalaze mošti vladike Nikolaja. Manastir Pustinja je smešten u prelepom, živopisnom ambijentu kanjona reke Jablanice na oko 30 km od Valjeva. Posvećen je Vavedenju Presvete Bogorodice. Manastir Jovanja je posvećen rođenju Jovana Krstitelja. Udaljen je samo 6 km od Valjeva.

DivčibareVazdušna banja Divčibare je idealno mesto za odmor, rehabilitaciju i rekreaciju. Divčibare, visoravan na planini Maljen sa tradicijom od 100 godina, ima prosečnu nadmorsku visinu od 1000 metara. Udaljeno je 38 km od Valjeva i 110 km od Beograda. Epitet “vazdušna banja“ potiče od blagotvornosti Divčibara za disajne organe, koja nastaje sudaranjem morske, karpatske i panonske klime.