Мајданпек

Мајданпек • Источна Србија
Источна Србија / Борски округ / Мајданпек

Туристичке информације

Мајданпек

Мајданпек је општина на истоку Србије у којој се налазе два значајна центра – Мајданпек и Доњи Милановац са укупно 24.000 становника.

Уколико сте заинтересовани за развојни пут човека од праисторије до данас, Мајданпек нуди нешто сасвим посебно. Управо на територији ове општине, 15 километара од Доњег Милановца, налази се Лепенски вир, седиште културе која се на овим просторима развијала пре осам хиљада година! Овај локалитет откривен је 1965. године и значајан је по томе што је на том месту више од 2000 година у континуитету цветала посебна Винчанска цивилизација.

У овој општини налази се највећи национални парк у Србији – Национални парк Ђердап. Овај национални парк простире се на површини од 638 километара, са бујном вегетацијом. У овкиру овог националног парка је и највећа и најдужа клисура пробојница у Европи – Гвоздена врата, као и самоникла ботаничка башта и највећи европским археолошким музеј у природи.

Поред Националног парка Ђердап ту су и Рајкова пећина, природни камени мост Ваља Прераст и заштићени споменици културе: археолошко налазиште Лепенски вир, архео металуршки локалитет Рудна Глава, црква Светих апослтола Петра и Павла, црква Светог Николе, Капетан Мишино здање и Тенкина кућа.