Majdanpek

Majdanpek • Istočna Srbija
Istočna Srbija / Borski okrug / Majdanpek

Turističke informacije

Majdanpek

Majdanpek je opština na istoku Srbije u kojoj se nalaze dva značajna centra – Majdanpek i Donji Milanovac sa ukupno 24.000 stanovnika.

Ukoliko ste zainteresovani za razvojni put čoveka od praistorije do danas, Majdanpek nudi nešto sasvim posebno. Upravo na teritoriji ove opštine, 15 kilometara od Donjeg Milanovca, nalazi se Lepenski vir, sedište kulture koja se na ovim prostorima razvijala pre osam hiljada godina! Ovaj lokalitet otkriven je 1965. godine i značajan je po tome što je na tom mestu više od 2000 godina u kontinuitetu cvetala posebna Vinčanska civilizacija.

U ovoj opštini nalazi se najveći nacionalni park u Srbiji – Nacionalni park Đerdap. Ovaj nacionalni park prostire se na površini od 638 kilometara, sa bujnom vegetacijom. U ovkiru ovog nacionalnog parka je i najveća i najduža klisura probojnica u Evropi – Gvozdena vrata, kao i samonikla botanička bašta i najveći evropskim arheološkim muzej u prirodi.

Pored Nacionalnog parka Đerdap tu su i Rajkova pećina, prirodni kameni most Valja Prerast i zaštićeni spomenici kulture: arheološko nalazište Lepenski vir, arheo metalurški lokalitet Rudna Glava, crkva Svetih aposltola Petra i Pavla, crkva Svetog Nikole, Kapetan Mišino zdanje i Tenkina kuća.