Grocka

Grocka • Grad Beograd
Beograd / Grocka

Turističke informacije

Grocka

Prigradska opština Grocka ima površinu od 289 km2 i nalazi se na desnoj obali reke Dunav, koja kroz ovu oštinu protiče u dužini od čak 24 km. Udaljena je od centra Beograda oko 25 kilometara i ima oko 84.000 stanovnika. Pripada joj 15 naselja: Begaljica, Boleč, Brestovik, Vinča, Vrčin, Grocka, Dražanj, Živkovac, Zaklopača, Kaluđerica, Kamendol, Leštane, Pudarci, Ritopek i Umčari.

Sa nadmorskom visinom od samo 71 metra, Grocka je jedan od najnižih delova Beograda. Klima i zemljište su veoma pogodni za uzgajanje voća i vinove loze, pa je celo područje čuveno po voćarskim plantažama. Najznačajniji objekti su Institut za nuklearne nauke „Vinča“, Geomagnetska opservatorija u Brestoviku i ženski manastir Rajinovac u Begaljici.

Arheološko nalazište „Belo brdo“ u Vinči je praistorijski lokalitet na samoj obali Dunava, sa ostacima velikog neolitskog naselja, u kulturnom sloju debljine 10,5 m i površine 10 hektara. Vinčanska kultura se, oko 4000. godine pre naše ere, prostirala na teritoriji većoj od teritorije bilo koje neolitske kulture u Evropi, a pojedina njena naselja premašila su veličinom i brojem žitelja i prve gradove znatno kasnije nastale u Mesopotamiji, Egeji i Egiptu.