Брус

Брус • Централна Србија
Расински округ / Централна Србија / Брус

Туристичке информације

Брус

Ова општина на југозападу централне Србије у свом имену нема апсолутно никакве везе са чувеним каратистом Брус-Лијем. Напротив, једини карате који у Брусу можете да видите постоји једино на филму. Напротив, Брус је познат као једно од малобројних места у којима се скијалиште налази скоро у самом средишту града! Наравно, непосредна близина Копаоника – главне српске туристичке дестинације за зимске спортове – ставља сам град Брус у прилично неравноправан положај, али не и у занемарљив. Дакле, ако волите да се опустите у спорту у природи а да ипак не будете удаљени од свега што урбани живот пружа – Брус је право место за одмор.

Ова мала општина која има 53 насеља и око 18.000 становника налази се између жупских виногорја са једне и Копаоника са друге стране. Снег и грожђе?! Чудна комбинација, не и необична и немогућа! Баш у Брусу.

Ако желите да пробате добро вино, да удахнете свеж ваздух, да пустите поглед да пуца у даљину – Брус је право место за то. Пошто ужива статус ваздушне бање у Брус током летњег периода долазе људи како би побегли од градске врелине и у пријатним температурама уживали у незагађеном ваздуху.

Ту су и за Србију незаобилазни споменици – манастири. Ту је манастир Лепенац из 15. века као и манастир Милентија из 14. века. У близини се налази светилиште Метође које је из 3. века.

Свеж ваздух и утабане шумске стазе одлична су прилика за рекреацију а оближње језеро Ћелије, као и минерална вода која овде извире, значи да можете и добро да ручате.