Brus

Brus • Centralna Srbija
Rasinski okrug / Centralna Srbija / Brus

Turističke informacije

Brus

Ova opština na jugozapadu centralne Srbije u svom imenu nema apsolutno nikakve veze sa čuvenim karatistom Brus-Lijem. Naprotiv, jedini karate koji u Brusu možete da vidite postoji jedino na filmu. Naprotiv, Brus je poznat kao jedno od malobrojnih mesta u kojima se skijalište nalazi skoro u samom središtu grada! Naravno, neposredna blizina Kopaonika – glavne srpske turističke destinacije za zimske sportove – stavlja sam grad Brus u prilično neravnopravan položaj, ali ne i u zanemarljiv. Dakle, ako volite da se opustite u sportu u prirodi a da ipak ne budete udaljeni od svega što urbani život pruža – Brus je pravo mesto za odmor.

Ova mala opština koja ima 53 naselja i oko 18.000 stanovnika nalazi se između župskih vinogorja sa jedne i Kopaonika sa druge strane. Sneg i grožđe?! Čudna kombinacija, ne i neobična i nemoguća! Baš u Brusu.

Ako želite da probate dobro vino, da udahnete svež vazduh, da pustite pogled da puca u daljinu – Brus je pravo mesto za to. Pošto uživa status vazdušne banje u Brus tokom letnjeg perioda dolaze ljudi kako bi pobegli od gradske vreline i u prijatnim temperaturama uživali u nezagađenom vazduhu.

Tu su i za Srbiju nezaobilazni spomenici – manastiri. Tu je manastir Lepenac iz 15. veka kao i manastir Milentija iz 14. veka. U blizini se nalazi svetilište Metođe koje je iz 3. veka.

Svež vazduh i utabane šumske staze odlična su prilika za rekreaciju a obližnje jezero Ćelije, kao i mineralna voda koja ovde izvire, znači da možete i dobro da ručate.