Aranđelovac

Aranđelovac • Centralna Srbija
Šumadijski okrug / Centralna Srbija / Aranđelovac

Turističke informacije

Aranđelovac

Opština i grad Aranđelovac nalaze se nedaleko od Beograda, na sat vremena vožnje kolima. Opština ima oko 48.000 stanovnika dok sam grad Aranđelovac ima oko 25.000. Aranđelovac je posebno poznat po svojim izvorištima mineralne vode, a tu se nalazi i najpoznatija srpska fabrika kisele vode „Knjaz Miloš“. Drugo po čemu je Aranđelovac poznat jeste dvorac Staro zdanje koji se nalazi u centru grada i koji je pripadao Dinastiji Obrenović. Uopšte, grad svoje osnivanje (1837) duguje knezu Milošu Obrenoviću.

Na ulasku u sam grad nalazi se jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Srbiji, poznato i kao „svetilištve prvobirne ljudske kulture“, pećina Risovača.

Mesto Orašac, u pored Aranđelovca, predstavlja jedno od centralnih mesta u srpskoj istoriji 19. veka budući da je upravo tu, 1804. godine, podignut Prvi srpski ustanak kojim je otpočelo oslobađanje Srbije od viševekovne turske vladavine.

Nedaleko od Aranđelovca nalazi se Bukovička banja. Uopšte, ceo kraj je poznat po hotelima i spa centrima koji su prvenstveno namenjeni lečenju i opuštajućem odmoru.

U neposrednoj blizini Aranđelovca nalazi se planina Bukulja koja je lokalnom stanovništvu omiljena destinacija za šetnju i izlet.