Аранђеловац

Аранђеловац • Централна Србија
Шумадијски округ / Централна Србија / Аранђеловац

Туристичке информације

Аранђеловац

Општина и град Аранђеловац налазе се недалеко од Београда, на сат времена вожње колима. Општина има око 48.000 становника док сам град Аранђеловац има око 25.000. Аранђеловац је посебно познат по својим извориштима минералне воде, а ту се налази и најпознатија српска фабрика киселе воде „Књаз Милош“. Друго по чему је Аранђеловац познат јесте дворац Старо здање који се налази у центру града и који је припадао Династији Обреновић. Уопште, град своје оснивање (1837) дугује кнезу Милошу Обреновићу.

На уласку у сам град налази се једно од најзначајнијих археолошких налазишта у Србији, познато и као „светилиштве првобирне људске културе“, пећина Рисовача.

Место Орашац, у поред Аранђеловца, представља једно од централних места у српској историји 19. века будући да је управо ту, 1804. године, подигнут Први српски устанак којим је отпочело ослобађање Србије од вишевековне турске владавине.

Недалеко од Аранђеловца налази се Буковичка бања. Уопште, цео крај је познат по хотелима и спа центрима који су првенствено намењени лечењу и опуштајућем одмору.

У непосредној близини Аранђеловца налази се планина Букуља која је локалном становништву омиљена дестинација за шетњу и излет.