Вршац

Вршац • Војводина
Јужно-Банатски округ / Војводина / Вршац

Туристичке информације

Вршац

Вршац се налази на југоисточном рубу Баната и Панонске низије, у подножју Вршачких планина, на европском путу Е70, на 84 километра од Београда, на граници према Румунији. Општини Вршац припадају насеља: Ватин, Мали Жам, Велико Средиште, Гудурица, Марковац, Месић, Павлиш, Сочица, Јабланка, Влајковац, Ритишево, Куштиљ, Уљма, Избиште, Војводинци, Потпорањ, Стража, Мало Средиште, Шушара, Орешац и Загајица.

Симбол града, Вршачка кула, настала је у 15. веку, а подигао ју је Ђурађ Бранковић за одбрану од Турака. У центру града доминирају грађевине из 18. века: барокна палата Владичански двор, православна Николајевска црква, неоготичка католичка црква Св. Герхарда, градски Магистрат, кућа Јована Стерије Поповића и Градски музеј.

Највиши врх Вршачких планина је Гудурички врх са 641 м надморске висине, уједно и највиши врх у Војводини. Валовита околина, обронци Карпата, познато су виноградарско подручје, а виноградарством су се бавили још стари Римљани и Дачани. У септембру се одржава традиционална манифестација Дани бербе грожђа, а током лета је и Међународни фестивал фолклора „Вршачки венац“. Вршац има и мањи аеродром и пилотску школу.