Trstenik

Trstenik • Centralna Srbija
Rasinski okrug / Centralna Srbija / Trstenik

Turističke informacije

Trstenik

Trstenik je opština u centralnoj Srbiji, na padinama Gledaćkih planina i planine Goč, i broji oko 45.000 stanovnika, dok sam grad ima oko 16.000 žitelja. Trstenik je poznat kao grad u kojem se nalazi jedna od najvećih firmi bivše Jugoslavije, „Prva petoletka“, a prepoznat je i po tituli „Prestonica hidarulike i pneumatike“. U blizini centra grada (na udaljenosti od 2 kilometra) nalazi se turističko-sportski aerodrom.

Jezgro grada Trstenika je, kako navode u lokalnoj turističkoj organizaciji, jedno od najočuvanijih u Srbiji. Kuća Katića je najstarija očuvana građevina sredine 19. veka. Smatra se jednom od najlepših kuća moravske Srbije. Pored toga što je zanimljiva kao arhitektonski primer, kuća je poznata i po etno-restoranu sa domaćom srpskom kuhinjom.
U središtu grada se nalazi i gradski muzej koji ima značajnu etnografsku postavku.

Pri Elektrodistribuciji Trstenik u Trsteniku nalazi se Legat zavičajnih umetnika koji predstavlja riznicu zavičajnih stvaralaca, koji svedoči o mogućoj i uspešnoj saradnji privrede i kulture.

Trstenik ima nekoliko biciklističkih staza u i oko grada koje nude rekreaciju, ali predstavljaju i značajno kulturno iskustvo budući da staze prolaze pored značajnih znamenja ovog kraja.