Трстеник

Трстеник • Централна Србија
Расински округ / Централна Србија / Трстеник

Туристичке информације

Трстеник

Трстеник је општина у централној Србији, на падинама Гледаћких планина и планине Гоч, и броји око 45.000 становника, док сам град има око 16.000 житеља. Трстеник је познат као град у којем се налази једна од највећих фирми бивше Југославије, „Прва петолетка“, а препознат је и по титули „Престоница хидарулике и пнеуматике“. У близини центра града (на удаљености од 2 километра) налази се туристичко-спортски аеродром.

Језгро града Трстеника је, како наводе у локалној туристичкој организацији, једно од најочуванијих у Србији. Кућа Катића је најстарија очувана грађевина средине 19. века. Сматра се једном од најлепших кућа моравске Србије. Поред тога што је занимљива као архитектонски пример, кућа је позната и по етно-ресторану са домаћом српском кухињом.
У средишту града се налази и градски музеј који има значајну етнографску поставку.

При Електродистрибуцији Трстеник у Трстенику налази се Легат завичајних уметника који представља ризницу завичајних стваралаца, који сведочи о могућој и успешној сарадњи привреде и културе.

Трстеник има неколико бициклистичких стаза у и око града које нуде рекреацију, али представљају и значајно културно искуство будући да стазе пролазе поред значајних знамења овог краја.