Palilula

Palilula • Grad Beograd
Beograd / Palilula

Turističke informacije

Palilula

Opština Palilula je, po veličini, najveća opština Grada Beograda i prostire sa na 44.661 hektara, od čega uži gradski deo zauzima 4.536 ha, a na njoj živi 155.902 stanovnika. Prostire se na obe obale Dunava, koje povezuju Pančevački most i Pupinov most. Teritorija Opštine Palilula sastoji se od tri kompleksne celine – gradske u samom centru Beograda, prigradske i seoske. Na levoj obali Dunava Palilula zahvata naselja Krnjača, Borča, Crvenka, Ovča, Kovilovo, Padinska Skela, Jabučki Rit, Glogonjski Rit, Besni Fok, Vrbovski, Dunavac, Tovilište i Preliv.

Na Paliluli se nalazi osam fakulteta, kao i Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, a tu su i Malo pozorište „Duško Radović“ i Dečji kulturni centar Beograd. Od sportskih objekata, pored Omladinskog stadiona, prepoznatljiva je i po Sportsko-rekreativnom centru „Tašmajdan“, sa istoimenim bazenom i stadionom, Halom „Pionir“ i Ledenom dvoranom, kao i BG Sportskim centrom Kovilovo.

Područje Pančevačkog rita, kao i potez Slanci – Veliko selo, značajan su potencijal lovnog sporta i lovnog turizma Palilule. U Beogradu se najbolje peca na palilulskim obalama Dunava i njegovih kanala i rukavaca (Crvenka, Sebeš, Dunavac, Mokri Sebeš…). Dunav je Paliluli podario brojne ade, kanale i rukavce, među kojima su i Jojkićev Dunavac, Borčanski kanal, Vizelj, Karaš, Ilićev dunavac… Na desnoj obali Dunava nalazi se Ada Huja sa zalivom zvani Karlica. U visini Velikog Sela na Dunavu nalaze se ade Forkontumac ili Velika Švab i Ada Čakljanac. Zanimljiv teren za ljubitelje lova na sitnu divljač jeste Malo ratno ostrvo na kome se u proleće i leto gnezde kolonije žute, male bele i noćne čaplje.