Лајковац

Лајковац • Западна Србија
Колубарски округ / Западна Србија / Лајковац

Туристичке информације

Лајковац

Лајковац је у Србији најпознатији по извесном Милету који је ишао Лајковачком пругом и који је опеван у песми познатог српског певача народне музике Предрага Живковића Тозовца. Зашто је Миле ишао Лајковачком пругом, то песма не говори… Ипак, за Лајковац сви знају! Реч је о месту у Топличком крају, на 70 километара од Београда.

Лајковац има око 3.500 становника, и пругу. У самом центру града налази се кафић који, према спољашњем изгледу, подсећа на перон на железничкој станици, са све сатом окаченим о бандеру! Овде је прво воз пошао још 1908. године! Лајковац је био највећа раскрсница уских пруга у бившој Југославији. У некадашњој заједничјкој држави у овом железничком месту живели су радници железнице из свих република, али и из других крајева света, па се у једном тренутку ту нашло чак 25 нација! Ту је до скора саобраћао и најчувенији воз на српским пругама – Ћира, који се сада налази у заслуженој пензији.

Као важно саобраћајно чвотиште у путном и железничком саобраћају, ова општина Србије позната је највише као – успутна станица.

Ипак, сама општина Лајковац, мало даље од пруге, крије друга богатства и необичности. Ту је село Боговађа са истоименим манастиром из 16. века. Ту је и археолошко налазиште Анине, познато и као Гамзиград на Љигу, које има артифакте из 4. века. Локалитет је још увек неистражен а на њему су нађене просторије и до пет хиљада квадрата величине, испод земље! Ту је и село Мали Борак у коме је, приликом истраживања руда, откривено археолошко налазиште које припада Старчевачкој култури, са преко 100 добро очуваних експоната, као и скелет стар 8.000 година који се налази у музеју у Ваљеву!

У околини Лајковца, на Колубари, налази се неколико воденица са каменим млиновима за млевење брашна. Већина је из 19. века и отворене су за посетиоце.

Недалеко од Лајковца налази се купалиште Бункер. Локални становници овде долазе како би се окупали у реци Колубари. У непосредној близини Бункера је и стари железнички мост који су за време Првог светског рата подигли Аустроугари.