Град Смедерево

Дунав • Смедеревска тврђава • Грожђе
Подунавски округ / Централна Србија / Град Смедерево

Туристичке информације

Град Смедерево

На пола сата од Београда, на Дунаву, налази се град Смедерево. Добро грожђе које ниче у овом крају определило је смедерево за винску престоницу Србије, а у славу пића истине сваке године се организују Дани грожђа где се излажу најбоља и најквалитетнија вина која Србија нуди.

Миран град са око 65.000 становника некада је био престоница српске Деспотовине и представља последњи главни град српске државе пре пада под вишевековну турску власт 1459.

Главно обележје Смедерева је велика тврђава која се налази уз сам центар града. Смедеревско утврђење, у време изградње највећа равничарска тврђава у Европи, је готово у потпуности очувана и представља аутентичан споменик давнањших времена.

Градски музеј чува споменике са овог подручја од праисторијског периода па до данашњих дана. Трупови чамаца праисторијског човека, накит и оружје каменог доба, мачеви и сабље из средњег века, топовска ђулад, ношња, писма великих владара – све се то налази у музеју овог града.

Предност Смедерева је у томе што је град обухвата малу површину и сва знамења се налазе на неколико минута хода једно од другог.