Град Пожаревац

Град Пожаревац • Источна Србија
Браничевски округ / Источна Србија / Град Пожаревац

Туристичке информације

Град Пожаревац

Град Пожаревац се налази недалеко од Београда и представља седиште Браничевског округа. Са око 75.000 становника представља значајан административни центар овог дела Србије. Изо овог града је чувена српска сликарка Милена Павловића Барили чија је родна кућа претворена у уметничку галерију.

Када кажете Пожаревац, прве асоцијације, барем за људе у Србији су – „Бамби“ и Слободан Милошевић. Ово је град у којем је поникла најпознатија српска фабрика здраве хране „Бамби“, која је посебно препозната по свом производу – плазми.

Друга асоцијација јесте Слободан Милошевић, српски и југословенски председник деведесетих година, чији је Пожаревац родни град и који је и сахрањен на свом имању у овом месту.

Пожаревац је у Србији познат и по традиционалној манифестацији – Љубичевске коњичке трке, која је најпрестижније српско такмичење у јахању коња, као и чувена ергела Љубичево. Друга значајна манифестација која обележава Пожаревац јесу Дани глуме Миливоја Живановића.

На територији овог града Турци и Аустријанци 1718. године поптисали су Пожаревачки мир којим су окончани сукоби две империје на овим просторима.

Како истичу у туристичкој организацији овог места, Пожаревац можда није најлепши, ни најчувенији, не ни најважнији – али сигурно, град у коме људи највише уживају.

Централни део града представља улица Стари Корзо коју локално становништво популарно зове „штрафта“. Реч је о пешачкој зони, препуној кафића, ресторана, музеја и галерија. Оно што је Скадарлија за Београђане, Плака за Атињане или још боље Монмартр за Парижане – то је штрафта за Пожаревљане.