Град Нови Сад

Град Нови Сад • Војводина
Војводина / Јужно-Бачки округ / Град Нови Сад

Туристичке информације

Град Нови Сад

Нови Сад, главни административни центар Аутономне покрајине Војводине, са 300.000 становника, други по величини град у Србији, често је називан и Српска Атина. Још у бронзано доба, на десној обали Дунава, настала су првобитна насеља на месту данашњег Петроварадина. Царица Марија Терезија дала му је у 17. веку статус слободног краљевског града.

Центар града препознатљив је по неоготичкој Римокатоличкој катедрали, неоренесансној Градској кући, Владичанском двору и Саборној цркви, у чијој се порти налази заветни крст од црвеног мермера, најстарији јавни споменик у Новом Саду. Бројне институције националног значаја налазе се у Новом Саду, а међу њима су и Матица српска, Српско народно позориште, Музеј Војводине и Универзитет у Новом Саду.

Петроварадинску тврђаву су од 1692. до 1780. изградили Аустријанци да би појачали одбрану од Турака, и названа је и Гибралтар на Дунаву. Налази се на високој стени изнад Дунава, има четири спрата у дубину, 16,5 километара подземних галерија, око 12.000 пушкарница и 13 капија.

Нови Сад је домаћин бројних манифестација и фестивала: Стеријино позорје, Змајеве дечје игре, Новосадске музичке свечаности, Међународни сајам пољопривреде… као и највећег музичког фестивала у југоисточној Европи – Exit.