Grad Novi Pazar

Grad Novi Pazar • Centralna Srbija
Raški okrug / Centralna Srbija / Grad Novi Pazar

Turističke informacije

Grad Novi Pazar

Ono što ćete videti, čuti i doživeti u Srbiji neraskidivo je povezano sa njenom istorijom, kao i istorijom Balkanskog poluostrva. Kako je primetio sam Vinston Čerčil – Balkan proizvodi mnogo više istorije nego što je u stanju da proguta. Deo srpske istorije, bez koje nije moguće razumeti ni današnji život u Srbiji jeste period kada je Srbija bila pod turskom vlašću od 15. do početla 19. veka. Tragovi turske vlasti u Srbiji nalaze se na gotovo svakom koraku, a svakako su najvidljiviji u jugozapadnom delu centralne Srbije, na delu teritorije poznat kao Raška oblast ili Sandžak, čiji je centar Novi Pazar koji ima oko 120.000 stanovnika.

Značajno muslimansko stanovništvo ovog dela Srbije, istorijski spomenici iz turskog perioda, uske ulice i sokaci, kao i orijentalna arhitektura daju ovom delu Srbije miris i ukus orijenta u Evropi.

U centru grada se nalazi srednjovekovna tvrđava, Petrova crkva, Amir-agin han, Altun-alem džamija.

Izgrađen na jednoj od glavnih raskrsnica Balkana, grad Novi Pazar je središte trgovine ovog dela Srbije, sa znatnim uticajem na okolne države – BiH i Crnu Goru.

Nedaleko od grada Novog Pazara nalaze se neki od najvažnijih sprskih istorijskih spomenika kao što su manastir Sopoćani, srednjovekovni grad Ras (prvo sedište srpske države).

Oblast Raške je, pored istorije, specifična i po svojoj geografiji. Tu se nalazi planina Golija, zatim Pešter – najhladniji i najsuroviji deo Srbije gde se sneg zadržava i tokom vrelih leta.