Град Нови Пазар

Град Нови Пазар • Централна Србија
Рашки округ / Централна Србија / Град Нови Пазар

Туристичке информације

Град Нови Пазар

Оно што ћете видети, чути и доживети у Србији нераскидиво је повезано са њеном историјом, као и историјом Балканског полуострва. Како је приметио сам Винстон Черчил – Балкан производи много више историје него што је у стању да прогута. Део српске историје, без које није могуће разумети ни данашњи живот у Србији јесте период када је Србија била под турском влашћу од 15. до почетла 19. века. Трагови турске власти у Србији налазе се на готово сваком кораку, а свакако су највидљивији у југозападном делу централне Србије, на делу територије познат као Рашка област или Санџак, чији је центар Нови Пазар који има око 120.000 становника.

Значајно муслиманско становништво овог дела Србије, историјски споменици из турског периода, уске улице и сокаци, као и оријентална архитектура дају овом делу Србије мирис и укус оријента у Европи.

У центру града се налази средњовековна тврђава, Петрова црква, Амир-агин хан, Алтун-алем џамија.

Изграђен на једној од главних раскрсница Балкана, град Нови Пазар је средиште трговине овог дела Србије, са знатним утицајем на околне државе – БиХ и Црну Гору.

Недалеко од града Новог Пазара налазе се неки од најважнијих спрских историјских споменика као што су манастир Сопоћани, средњовековни град Рас (прво седиште српске државе).

Област Рашке је, поред историје, специфична и по својој географији. Ту се налази планина Голија, затим Пештер – најхладнији и најсуровији део Србије где се снег задржава и током врелих лета.