Grad Niš

Grad Niš • Južna Srbija
Nišavski okrug / Južna Srbija / Grad Niš

Turističke informacije

Grad Niš

Niš je treći po redu grad u Srbiji, odmah posle Beograda i Novog Sada. Nalazi se na jugoistoku zemlje, na 135 kilometara od bugarske prestonice Sofije, i 213 kilometara od makedonske prestonice Skoplje. Reč je o značajnom univerzitetskom centru koji ima 13 fakulteta i spada u jedan od najstarijih gradova u Evropi. U Nišu se nalazi i međunarodni aerodrom „Konstantin Veliki“ sa redovnim linijama za mnoge evropske gradove.

Reč je o gradu sa bogatom istorijom, tradicijom, kulturom.

Prema najčešće navođenoj tezi o etimološkom poreklu imena grada, Niš su imenovali Kelti sa značenjem Vilin grad. Niš odnosno „Naissos“ je bio grčka kolonija. Niš jedno od mogućih mesta na kojima se nalazila grčka mitološka Nisa, naseljena nimfama, gde je Dionis odrastao i po kojoj je dobio ime.

U ovom gradu rođen je rimski imperator Konstantin, koji je prvi priznao hrišćanstvo. Zato je nedavno, 2013, Niš bio i centar svetske proslave 1700 godina hrišćanstva, odnosno godišnjice izdavanja Milanskog edikta 313.

Obilazak Niša svakako počinje od Niške tvrđave koja se nalazi u samom centru. Reč je o tvrđavi koji su podigli Turci u 18. veku. Mada je mesto na kom se nalazi tvrđava tokom više od dva milenijuma bilo raznih vojnih utvrđenja što su potvrdila i arheološka istraživanja. U tvrđavi se danas nalaze očuvani brojni spomenici iz turskog perioda. Danas, tvrđava ima namenu kao poznato mesto za šetnju, ali i mesto na kom se održavaju festivali, a među njima je najpoznatiji balkanski festival džeza  – Nišvil.

Grad leži na obalama reke Nišave preko koje se prostire nekoliko mostova.

Stanovnici Niša i ovog dela Srbije platili su visoku cenu u borbi za lsobodu od turske vlasti, pa zato ne čudi što je u centru grada, na glanom gradskom trgu kralja Milana, podignut Spomenik oslobodiocima u ratovima protiv Turaka, Bugara i drugih osvajača.

U centru grada se nalazi veliki park-šetalište Čair, u kojem je i jedna od najvećih evropskih dvorana posvećena sportovima na zatvorenom.

Svakako jedan od najmorbidnijih spomenika na svetu nalazi se upravo u Nišu. Reč je o „Ćele kuli“ – zastrašujućem spomeniku sačinjenom od lobanja koji su Turci napravili posle bitke na Čegru 1809. od 952 lobanje posečenih sepskih vojnika. „Spomenik“ je trebalo da služi kao upozorenje Srbima da se ne dižu protiv turske vlasti.

U okolini Niša nalazi se nekoliko značajnih prirodnih atrakcija kao što je Suva planina – sa krdima divljih konja i stokom koja mesecima tu slobodno živi, bez pastira; zatim park Sićevačka klisura…