Град Ниш

Град Ниш • Јужна Србија
Нишавски округ / Јужна Србија / Град Ниш

Туристичке информације

Град Ниш

Ниш је трећи по реду град у Србији, одмах после Београда и Новог Сада. Налази се на југоистоку земље, на 135 километара од бугарске престонице Софије, и 213 километара од македонске престонице Скопље. Реч је о значајном универзитетском центру који има 13 факултета и спада у један од најстаријих градова у Европи. У Нишу се налази и међународни аеродром „Константин Велики“ са редовним линијама за многе европске градове.

Реч је о граду са богатом историјом, традицијом, културом.

Према најчешће навођеној тези о етимолошком пореклу имена града, Ниш су именовали Келти са значењем Вилин град. Ниш односно „Naissos“ је био грчка колонија. Ниш једно од могућих места на којима се налазила грчка митолошка Ниса, насељена нимфама, где је Дионис одрастао и по којој је добио име.

У овом граду рођен је римски император Константин, који је први признао хришћанство. Зато је недавно, 2013, Ниш био и центар светске прославе 1700 година хришћанства, односно годишњице издавања Миланског едикта 313.

Обилазак Ниша свакако почиње од Нишке тврђаве која се налази у самом центру. Реч је о тврђави који су подигли Турци у 18. веку. Мада је место на ком се налази тврђава током више од два миленијума било разних војних утврђења што су потврдила и археолошка истраживања. У тврђави се данас налазе очувани бројни споменици из турског периода. Данас, тврђава има намену као познато место за шетњу, али и место на ком се одржавају фестивали, а међу њима је најпознатији балкански фестивал џеза  – Нишвил.

Град лежи на обалама реке Нишаве преко које се простире неколико мостова.

Становници Ниша и овог дела Србије платили су високу цену у борби за лсободу од турске власти, па зато не чуди што је у центру града, на гланом градском тргу краља Милана, подигнут Споменик ослободиоцима у ратовима против Турака, Бугара и других освајача.

У центру града се налази велики парк-шеталиште Чаир, у којем је и једна од највећих европских дворана посвећена спортовима на затвореном.

Свакако један од најморбиднијих споменика на свету налази се управо у Нишу. Реч је о „Ћеле кули“ – застрашујућем споменику сачињеном од лобања који су Турци направили после битке на Чегру 1809. од 952 лобање посечених сепских војника. „Споменик“ је требало да служи као упозорење Србима да се не дижу против турске власти.

У околини Ниша налази се неколико значајних природних атракција као што је Сува планина – са крдима дивљих коња и стоком која месецима ту слободно живи, без пастира; затим парк Сићевачка клисура…